Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Englannissa tutkittiin kyselyllä 791 hevosen käytösongelmia.

  • Jarrut hukassa, ravaa kun pitäisi kävellä, arkuus, väistyy selkäännousussa, nojaa kuolaimeen (84 %)
  • Epämukavuus; ei käänny, pukittaa, kompastelee, nostaa väärää laukkaa, kieltäytyy liikkumasta eteen (61 %)
  • Hyppäämisongelmat; ryöstää, kieltää, kaahaa esteillä (36 %)
  • Äärimmäiset konfliktit; ryöstää, nousta pystyyn, pukittaa (22 %)
Monesti ajatellaan, että käytösongelmat ovat merkki huonosta kasvatuksesta tai vaikkapa periksi antamisesta. Tutkijat kuitenkin löysivät yhteyksiä käytösongelmien ja tiettyjen käytäntöjen väliltä – näin suuressa joukossa ne eivät enää ole sattumaa.
Satula: satulat, jotka mahdollistavat lapojen vapaat liikkeet, saattavat vähentää ongelmakäytöksiä. Toisaalta satulan valinta saattaa kertoa myös ratsastajan taitotasosta. Lisäksi ongelmakäytöksiä vähentää se, että tarkistuttaa satulan sopivuuden säännöllisesti.

Kengitys: Kengityksella ja kavionhoidolla on suuri merkitys hevosen käyttöön. Kengättömyydestä ja kengityksestä ja käytäntöjen vaikutuksesta suorituksiin on kuitenkin vielä vähän tutkimustietoa. Säännöllinen kavionhoito kuitenkin vähentää todennäköisyyttä ongelmakäytöksiin.

Hevoslähtöinen lähestymistapa: Mitä enemmän aikaa viettää hevosensa kanssa, sitä paremmin voi oppia tulkitsemaan hevosta, sen käyttäytymistä ja mahdollisesti kipua. Ratsastaja, joka ei itsekään tiedä mitä tekee, voi lisätä ongelmakäytösten riskiä hevosilla.

Mikäli hevosellasi on käytösongelma, sulje ensin pois satulaongelmat, jalkaongelmat ja tarkista oma asenteesi. Vasta sitten voi perehtyä siihen, miksi hevonen on huonotapainen.

Hockenhull, Greighton (2012), Equipment and training risk factors associated with ridden behaviour problems in UK leisure horses.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?