Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Hevosten stereotyyppistä käyttäytymistä leimaavat yleensä pienet, toistuvat liikkeet sekä toiminnan päämäärättömyys. Stereotypiat syntyvät silloin, kun hevosella ei ole mahdollisuutta käyttäytyä luontaisesti tai silloin kun hevonen on erittäin stressaantunut ja se ei voi vaikuttaa asioihin omassa elämässään. Suomenkielinen termi ‘huonot tallitavat’ on harhaanjohtava, sillä stereotypioista kärsivät hevoset eivät ole huonotapaisia vaan niiden hyvinvointi on vakavasti heikentynyt; lähes poikkeuksetta ihmisen toimesta. 

Stereotypiat jaetaan hevosilla kahteen päätyyppiin: oraalisiin sekä liikuntaelimiin liittyviin. Tyypillisimpiä ovat mm. kutominen, kehän kiertäminen; puunpurenta ja ilman nieleminen sekä pään ravistelu ja nyökkäily. Ranskalaistutkimuksessa selvitettiin, miten stereotyyppinen käyttäytyminen vaikuttaa hevosen oppimiskykyyn. 77 hevosta osallistui tutkimukseen, jossa ne koulutettiin avaamaan puinen laatikko saadakseen ruokapalkkion. Tulokset osoittivat, että ne hevoset, joilla esiintyi stereotyyppistä käytöstä, tarvitsivat enemmän aikaa yksinkertaisen tehtävän oppimiseen kuin ne hevoset, joilla stereotypioita ei ollut.

Stereotyyppinen käyttäytyminen on eläimen selviytymismenetelmä kestämättömissä olosuhteissa. Hevosen oloa ei paranneta käyttämällä esimerkiksi imppaamisen estävää pantaa; pantojen on päinvastoin todettu lisäävän stressiä. Ensisijaisesti käyttäytymiseen johtava syy tulee poistaa ja syy löytyy hyvin usein olosuhteista. Mitä itse tekisit jos olisit suljettuna koppiin päiviksi, viikoiksi tai jopa vuosiksi?

Sterotypioiden hoidossa hevoselle tulee tarjota virikkeitä. Tehokkaita hoitokeinoja ovat oikea ruokavalio (paljon heinää, vähän väkirehua), enemmän liikuntaa, enemmän sosiaalista kanssakäymistä muiden hevosten kanssa sekä enemmän tekemistä vapaa-ajalla. Näiden tarpeiden tyydyttämisestä on jo lain mukaan huolehdittava päivittäin – hevosella tulee olla mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Lähteet:

Martine Hausberger, Emmanuel Gautier, Christine Muller, Patrick Jego; (2007), ‘ Lower learning abilities in stereotypic horses’, Applied Animal Behaviour Science 107: 299–306.

http://vip.vetsci.usyd.edu.au/contentUpload/content_3092/garrett.pdf

http://vip.vetsci.usyd.edu.au/contentUpload/content_2711/Stalder.pdf

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?