Yleisiä haasteita koirien kanssa ovat kotioloissa esimerkiksi innostuminen ja sen lieveilmiöt, pelkojohdannaiset sekä ns. yleinen hallitsemattomuus. Yleinen hallitsemattomuus näkyy esimerkiksi sillä tavalla, että koira ei osaa pysyä paikoillaan, hyppii vieraita vasten, osaa istua vain joskus pyynnöstä, ei tule kutsuttaessa tai vain riehaantuu.
Mitä sanoja koiralle kannattaa opettaa?
Koira ei voikaan vielä pentuna osata mitään sanoja, mitä sille sanotaan silloin tällöin. On vaikea ymmärtää, että koira ei ymmärrä sanoja – ne ovat usein meille erittäin tärkeitä ja melkein ainoa keino viestiä koiralle. Joistakin sanoista tulee koiralle merkityksellisiä ilman treenejä; tällaisia sanoja ovat yleensä ulos, ruokaa, pääsee, mukaan sekä muut vastaavat. Tähän kuumien vihjeiden kategoriaan menevät myös oven avaamiset, jääkaappi, herkkukaappi, ruoka-astia, auton ovi sekä kaikenlaiset rapinat. Sen sijaan istu, maahan, odota, paikka, tai jätä eivät aiheuta koirassa välttämättä kovin ihmeellistä tunnereaktiota.
Itse olen sitä mieltä, että koiralle pitäisi opettaa ensimmäiseksi sanaksi tai vihjeeksi kyllä ja hyvä. Istut ja odottamiset voivat odottaa, koska niillä ei tee mitään ilman kunnollista palkkiomerkkiä. Ylipäänsä koirilla kannattaisi puhua paljon enemmän merkityksellistä kieltä, eli käyttää sanoja, jotka ne ymmärtävät ja joiden merkitys on helppo pitää yllä. Mitä enemmän jotain sanaa toistetaan ilman että se oikeasti tarkoittaa mitään, sitä helpommin sana vesittyy.
Huomio virheisiin vai hyviin juttuihin?
Ei-sanasta olen sitä mieltä, että sitä ei tarvita jos on merkityksellisiä muita sanoja, mielellään positiivisella latauksella. Aiemmin ehkä ajateltiin että kyllän vastapainoksi pitää olla ei, mutta mielestäni ei on tarpeeton. Varsinkin innokkaan koiran kohdalla pääpaino lipsahtaa helposti ei-sanan viljelyyn.
Todella pitkälle pääsee kahden palkkiomerkin avulla. Palkkiomerkki on jokin sana tai merkki, joka on lupaus sitä seuraavasta oikeasta palkkiosta. Koiralle voi opettaa monia asioita pelkän palkkiomerkin avulla, mitään sanoja ei tarvita. Palkkiomerkki tai sen puute on myös usein se asia, josta harjoittelun onnistuminen jää kiikastamaan. Keskimäärin koirien kanssa harjoitellaan liian vähän palkkiomerkkejä ja liikaa merkityksetöntä pölinää.
Kaikissa arkipäivän innostusta herättävissä tilanteissa pärjää kahdella palkkiomerkillä. Tilanteita voi myös kuivaharjoitella, eli vahvistaa oikeanlaista toimintaa ilman repeilyn riskiä. Se on valtavan hieno tunne, kun koira oikeasti reagoi johonkin sanaan!
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa näytän miten hyvään alkuun koiran kanssa pääsee pelaamalla kahden palkkion peliä.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.