Sujuva ja mielekäs arki: luotettava luoksetulo

Eläimillä on rentouttava vaikutus ihmisiin, mutta joskus niiden tekemiset myös nostavat sykettä. On joitakin perusasioita, joiden harjoittelu helpottaa arkea huomattavan paljon, ja yksi näistä on luoksetulo.

Miksi tänne-käsky ei aina toimi?

Usein käy niin, että luoksetulo toimii hyvin kotona ja tutuissa tilanteissa. Sitä on kuitenkin aika hankala päästä harjoittelemaan vaikeissa paikoissa ilman epäonnistumisen riskiä. Helppojen tilanteiden ja vaikeiden tilanteiden väli saattaa tuntua hyvin vaikealta. Tämä pätee kaikkiin eläimiin!

Luoksetuloharjoittelun taustalla on asenne ja asenteen taustalla on motivaatio. Ilman motivaatiota ei ole toimintaa. Ilman toimintaa ei tule mahdollisuuksia palkita ja vahvistaa. Esimerkiksi jos tavoitteena on harjoitella luoksetuloa puistossa, tilanne voi nopeasti kääntyä hankalaksi.

Ensinnäkin, jos koiralla ei vielä ole loistavaa asennetta luoksetuloon, se voi pitää muitakin toimintavaihtoehtoja vähintään yhtä kiinnostavina. Toiseksi, jos koiralla on puistossa jokin omasta mielestään kiinnostavampi motivaatio kuin ohjaajan taskussa oleva tuote, sen mielenkiinto harjoitusta kohtaan voi olla heikko. Motivaation puute johtaa siihen, että koira ei tule lainkaan luokse, ei omaehtoisesti eikä kutsuttuna. Tämä taas johtaa siihen, että koiraa ei päästä palkitsemaan. Lopputulos voi olla se, että ei olla lainkaan kontaktissa tai se, että jo aiemmin luotu asennetyö vesittyy jos koiraa kutsutaan ja sitä ei kiinnosta.

Luoksetulo perustuu aina koiran omaan tahtoon

Tässä kohtaa tekee mieli muistuttaa että luotettavaa luoksetuloa ei voi rakentaa pakolla. Olen itse tätä kokeillut aikoinaan hevosen kanssa sillä tavalla, että jos hevonen ei tullut luo, sitä juoksutettiin pyöreässä aitauksessa niin pitkään, että se tuli luo. Ongelmaksi muodostui se, että valtaosa arjesta tapahtuu pyöreän aitauksen ulkopuolella, jossa eläimellä on mahdollisuuksia tehdä muitakin valintoja.

Luoksetuloharjoittelun motivaatiota on hyvä pohtia siitä lähtökohdasta, että mitä eläin ensimmäisenä tuntee kun se kuulee kutsuhuudon. Tätä fiilistä voi verrata omakohtaiseen kokemukseen vaikkapa siitä, millaisen tunteen herätyskello aiheuttaa tai työpaikalla pomon kiukkuisen kopisevat askeleet tai vaikkapa joulupukin ja tontun kulkunen.

Jos kutsuminen aiheuttaa eläimelle pelkoa tai ahdistusta, miten se näkyy reaktiossa? Entä jos kutsu aiheuttaa toiveikkuutta tai mielihyvää, miltä luokstulo silloin näyttää? Tai mitä jos kutsu aiheuttaa konfliktia eli ristiriitaisia tunteita, mitä eläin silloin tekee?

Mitä tarkoittaa konflikti luoksetulossa?

Konflikti voi näkyä esimerkiksi sillä tavalla, että vaikkapa hevonen asennoituu hyvin itse kutsuhuutoon ja sillä herää siitä toiveikkuus. Samaan aikaan hevonen voi kuitenkin pelätä, että tuleminen katkaisee sen laidunnuksen. Hevonen siis periaatteessa ymmärtää kutsun ja haluaisi tulla, mutta samaan aikaan se voi pelätä menettävänsä jotain. Ristiriitatilanteissa yksilöt reagoivat eri tavoin; jotkut turhautuvat, jotkut hidastuvat, jotkut välttelevät.

Konflikteja vältetään parhaiten monipuolisella harjoittelulla ja varsinkin monipuolisilla palkkioilla. Ei kannata välttämättä kaikissa tilanteissa kuvitella, että esimerkiksi ruoka riittää palkkioksi, vaan täytyy miettiä laajemmin seurauksia.

Luoksetuloharjoittelussa mielestäni nämä asiat ovat tärkeitä huomioida:

  • Aito motivaatio: mitä enemmän kaikkea hauskaa voit liittää luoksetuloon, sitä paremmin motivaatiota on mahdollista ylläpitää
  • Asenne: riittävän helpot harjoitukset ja positiivisen latauksen tuottaminen kutsuun ylläpitävät asennetta, joka kantaa myös haastavissa olosuhteissa
  • Toiminta ennen vihjettä: jos eläin ei ole tulossa, älä turhaan kutsu sitä. Sen sijaan jos se tulee muusta syystä täysillä kohti, kutsu sitä silloin!
  • Tapauskohtaiset tukitaidot: se, miten eläin tulee luokse tai miten se lähellä ollessaan toimii, on vasta toissijaista. Kun asenne on kunnossa, voidaan keskittyä yksityiskohtiin.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa näytän luoksetuloharjoittelun perusteet koiran, kissan ja hevosten kanssa – samat periaatteet pätevät kaikkiin eläimiin!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?