Sujuvasti lenkillä – millä tavoin koiraa voi palkita?

hihnakävely vuoropuheluksi

Lenkkeilyyn liittyvät suuret tunteet

Koiran ulkoilutus aiheuttaa monesti päänvaivaa. Varsinkin sellaisissa tilanteissa, joissa asiat eivät mene omistajan suunnitelmien mukaan, pettymys koiran käyttäytymiseen voi olla suuri. Tyypillisimpiä haasteita, joita työssäni ratkon käyttäytmisneuvojana, ovat erilaiset lenkkeilyyn liittyvät ongelmat. Tällaisia ovat esimerkiksi:

  • Koira vetää ja riuhtoo hihnassa mihin sattuu täysin vailla kontrollia tai kontaktia taluttajaan
  • Koira reagoi erittäin voimakkaasti vastaantuleviin ihmisiin ja koiriin ja räyhää tai haukkuu niille
  • Koira jahtaa ulkona kaikkea liikkuvaa, kuten autoja, polkupyöriä tai oravia

Kaikissa näissä tilanteissa on mukana vaaran elementti ja kaikille tilanteille on tyypillistä myös se, että niihin liittyy suuria tunteita. Turhautuessaan tai pelätessään koira ei ole kontaktissa, eikä se silloin pysty omaksumaan mitään uusia asioita tai ota vastaan taluttajan käskyjä tai pyyntöjä. Ongelma näyttäytyy niin, että koiraa ei voi näissä tilanteissa kouluttaa, koska monesti koira ei ota tarjottua makupalaa vastaan ollessaan kovilla kierroksilla.

Kouluttaminen ei ole syöttämistä

Olen itse aiemmin pitänyt tärkeänä sitä, että koira saadaan tavalla tai toisella palkkautumaan jostakin ihmisen hallussa olevasta materiasta, kuten ruuasta tai leluista. Tähän liittyen pidin vuosia sitten tärkeänä sitä, että koiria ”vastaehdollistettiin” esimerkiksi ohitustreeneissä, eli käytännössä koiria syötettiin vaikkapa silloin, kun toinen koira ilmaantui näköpiiriin. Koirat jakautuivat tässä harjoituksessa kahteen leiriin; niihin, jotka kykenivät syömään tilanteessa kuin tilanteessa ja niihin, jotka eivät syöneet lainkaan.

Mitä enemmän olen työskennellyt koirien kanssa, jotka eivät mielellään esimerkiksi ulkona syö ylipäänsä, sitä enemmän olen joutunut opettelemaan uusia toimintamalleja harjoitteluun. Olen vasta muutama vuosi sitten alkanut oivaltaa, että kouluttaminen on paljon muutakin kuin koiran syöttämistä. Kieltämisen merkityksen tai oikeastaan sen tehottomuuden olin oppinut jo aiemmin; koirat eivät opi olemaan räyhäämättä jos niitä sillä hetkellä komennetaan ja kielletään. Syy on sama kuin syöttämisen kohdalla – koiran huomio on jossain aivan muualla.

Mitä jos koira ei halua syödä tai leikkiä?

Sanoisin, että valtaosa koirista lähtee lenkille muista syistä kuin leikin tai ruokailun takia ja näin pitää ollakin. Mielestäni olisi surullista, jos koiran ensisijainen mielenkiinto ulkona kohdistuisi ruokaan. On normaalia ja jopa toivottavaa, että koiraa kiinnostaa ulkona koirien asiat; haistelu, riista, liikkuvat kohteet ja muu luonnon monimuotoisuus. Ongelma tiivistyi omalla kohdallani siihen konfliktiin, että mitä voin tehdä jos haluaisin syöttää koiraa mutta koira haluaisi vain jahdata pupua?

Nykyään ajattelen niin, että on hienoa jos on varaa valita, millä koiraa haluaa palkita. Usein jo kahdella tai kolmella palkkiolla pääsee aika pitkälle, eikä näistä yhdenkään tarvitse olla herkku tai pallo. Lenkkeily on siinäkin mielessä kuninkuuslaji, että siellä on pysyttävä nöyränä ja hyväksyttävä ne palkkiot, jotka koira valitsee.

Lue myös nämä:

Vapautta hihnassa – tärkeät palkkamerkit

Koiran turvallisuudentunne lenkillä

Koira vetää? Vika ei ole narun kummassakaan päässä

 


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäseneksi liittymällä pääset kuuntelemaan kolmen vartin podcastin, jossa käyn läpi omat ajatukseni lenkkeilyssä käytettävistä palkkioista sekä siitä, miten lenkkeilyssä voisi pyrkiä yhä enemmän koiran ja taluttajan väliseen vuoropuheluun. Kun koirallakin on oma sananvaltansa lenkillä, sillä ei ole mitään syytä turhautua tai pettyä vaan se voi olla mukana tiimin täysvaltaisena jäsenenä.

VIP-jäsenenä pääset myös kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?