Sujuvuutta lenkkeilyyn koiran kanssa – löysää pipoa!

Hihnalenkkeilyn sujuvuus syntyy monesta tekijästä. Tärkein kolmikko on koira, ihminen ja ympäristö. Kaikki näistä muuttuvat ajan mittaan ja myös ympäristöön ja omaan ajatteluun voi vaikuttaa – ei pelkästään koiran koulutukseen.

Kun koira rähjää muille, kiskoo hihnassa, tempoilee hajulta toiselle tai kilahtaa oravan nähdessään, tilanne on usein taluttajalle nolo ja häpeällinen – varsinkin jos tapahtumilla on yleisö. Pettymykset, häpeä ja suuttumus eivät vie lenkkeilyä eteenpäin, vaan tekevät siitä usein entistä vaikeampaa. Joskus on hyvä pysähtyä ja pysäyttää negatiivinen kierre.

Koiralla on erilaisia hetkiä

Edelleen ajattelun menee usein ns. huonosti käyttäytyvästä koirasta sen huonoon omistajaan. Vasta kun itse törmää oikeasti haastavaan tilanteeseen koiran kanssa, oppii ymmärtämään että kaikessa ei ole aina kyse omistajan huonoudesta, laiskuudesta tai piittaamattomuudesta. Monesti haastavan koiran omistaja on tehnyt valtavan työn koiran kanssa. Itsensä syyttelyyn sortuu helposti, eikä ympäristökään ole aina kovin kannustava.

Koiriin kohdistuvat suuret odotukset sekä ympäristöltä että itseltä – pitäisi osata jo tai pitäisi jo pystyä sitä tai tätä. Koira on kuitenkin eläin, ja sen käyttäytymiseen vaikuttavat muutkin asiat kuin kouluttaminen. On helppo ajatella, että koiran ei-toivottu käyttäytyminen on omistajan laiskuutta, joka saataisi koulutuksella muuttumaan. Tosiasiassa kouluttaminen ei läheskään aina ole kovin helppoa ja joskus se voi lenkkeilytilanteessa olla jopa mahdotonta.

Ymmärretään toisiamme ja koiria

Kouluttajakin voi hyvää tarkoittaen luoda paineita koiran ulkoiluttajalle. Kehotus muuttaa maalle tai välttää vaikeita tilanteita voi olla liikaa vaadittu, samoin kun kasa irrallisia ohjeita, joita ei kuitenkaan voi arjessa toteuttaa. Koiran omistajalle voi tulla sellainen olo, että kaikki on pielessä ja mikään ei edisty.

Jokainen ihminenkään ei ole joka päivä parhaimmillaan, emme pysty joka päivä käyttäytymään parhaalla mahdollisella tavalla. Koirilla on ihan sama juttu – niillä on lisäksi se ikävä piirre, että ne eivät pysty meille kertomaan orastavasta hartiajumista, päänsärystä tai ärsytyksestä. Kuitenkin me monesti odotamme, että kun koira on saavuttanut tietyn osaamistason, sen pitäisi hyvin luotettavasti pystyä siinä pysymään.

Aina kun kohtaamme toisen koirakon, emme voi ulospäin tietää heidän tilanteestaan. Vaikean koiran taluttaja voi oikeasti olla jaksamisen äärirajoilla, kuten myös hänen koiransa. Olisi mahtavaa jos voisimme suhtautua hieman armollisemmin koiriin ja ihmisiin ja olla tukena toisillemme.

Kaikki lähtee voimavaroista

Positiivinen kierre on mahdollista käynnistää, mutta siihen tarvitaan usein asennemuutos ja se, että hyväksyy koiransa sellaisena kuin se on. Sitten voi miettiä keinoja, joilla helpottaa lenkkeilyä, jotta siitä saisi itselleen ja koiralle mielekästä. Tämä on tärkein seikka!

Kun lenkit voi kääntää niin, että niistä saa iloa itselleen, alkaa koirakin yleensä palautua paremmin. Kun taluttaja on hyvällä tuulella, koira voi helpommin tehdä omia juttujaan lenkillä ja molempien stressi pienenee. Kun lenkistä saa edes osittain siedettävää ja miellyttävää, se voi käynnistää hyvän kierteen joka kantaa pitkälle. Parhaassa tapauksessa rinnalle löytyy kouluttaja, joka tukee, kannustaa ja antaa koirakolle sopivia täsmävinkkejä.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet luennon, jossa käyn läpi konkreettisia keinoja lenkkeilyn sujuvoittamiseen. Uusien taitojen opettaminen koiralle on vain yksi osa sujuvoittamista, voit tehdä myös paljon muuta!

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?