Aina kuulee niitä juttuja siitä miten armeijassa hommat hoidetaan. Siellä koiratkin ovat kuulemma ihan toista luokkaa kuin meillä onnettomilla palkitsijoilla. Varoituksen sana isoille egoille ja armeijakurin ihailijoille, seuraava saattaa järkyttää ja aiheuttaa asiatonta nettiraivoa.

Belgiassa tutkittiin puolustusvoimien virkakoirien koulutusmenetelmiä ja koiranohjaajien käytöstä sekä niiden vaikutusta tiimin suorituksiin. Tutkimuksessa arvioitiin ja videoitiin yhtensä 33 koirakon tottelevaisuus- ja suojeluharjoituksia kaikkien koirien osalta kahteen kertaan. Koirista 27 oli belgianpaimenkoiria ja 6 saksanpaimenkoiraa.

Videot analysoitiin ja huomattiin, että koiranohjaajat palkitsivat ja rankaisivat koiriaan epäjohdonmukaisesti – vain 67 % onnistumisista palkittiin; epäonnistumisista rankaistiin tottelevaisuudessa 60 % ja suojelussa 80 %. Satunnaisista palkkioista ja rankaisuista huolimatta koirat eivät osanneet suorittaa niille annettuja tehtäviä oikein.

Suojeluharjoituksissa nähtiin enemmän kovia otteita kuin tottelevaisuuskoulutuksessa. Koirille ei koulutettu ollenkaan hihasta irrottamista, vaan koiraa yritettiin irrottaa väkisin vetämällä tai satuttamalla sitä muilla keinoilla, mikä tunnetusti vain heikentää irtipäästämistä.

Tyypillisiä rankaisumenetelmiä olivat mm. huutaminen, hihnasta vetäminen, hihnalla lyöminen, kuristus-, piikki- tai sähköpannan käyttö, takajaloista vetäminen yms. Kun koira suoritti tehtävän oikein, sitä ei yleensä palkittu. Rankaisujen avulla koulutetut koirat olivat hyvin matalassa muodossa koulutustilanteiden aikana.

Tutkimuksessa todettiin, ettei armeijakoirien ja koiranohjaajien koulutus tavoita niille asetettuja vaatimuksia. Käytettävät koulutusmenetelmät olivat tehottomia ja väkivaltaisia, koulutuksen periaatteita koulutustekniikkaa ei tunnettu riittävän hyvin, harjoituksia oli liian harvoin ja koirien ja ohjaajien välinen suhde oli huono. Koirien hyvinvointi oli uhattuna.

Ei tämä niin kaukana ole suomalaisten suojelukenttien menosta, vai mitä mieltä olet?

Haverbeke, A., Laporte, B., Depiereux, E., Giffroy, J.-M., Diederich, D., (2008), ’ Training methods of military dog handlers and their effects on the team’s performances’, Applied Animal Behaviour Science 113: 110–122.