Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Temppujen kouluttaminen on mahtavaa. Siinä oppii kouluttamisen tekniikkaa ja kehittää positiivista vuorovaikutusta eläimen kanssa.

Joitakin temppuja on kuitenkin syytä välttää, ellei aio perehtyä ärsykekontrolliin perusteellisesti. Tällaisia temppuja ovat koirilla roskiksen avaaminen, jääkaapin avaaminen ja hevosilla tassun antaminen ja maahanmeno.

Ärsykekontrolli tarkoittaa sitä, ettei eläin tee haluttua asiaa ilman vihjettä ja tekee kyseisen tempun ainoastaan vihjeestä. Jos kouluttaja ei vie treeniä loppuun asti, eli ärsykekontrolliin, voi tuloksena syntyä ikäviä kylkiäisiä väärissä tilanteissa.

Onko sinulle käynyt näin? Minkä tempun kouluttamista kadut syvästi?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

8 kommenttia kirjoitukseen “Suosittelen: älä kouluta näitä temppuja

 • helmikuu 14, 2012 at 9:49 pm
  Permalink

  Varmaan moni on kouluttanut koiralleen oven avaamisen hetken mielijohteesta, että tämäpäs onkin hieno temppu koiran osata. Sitten ei olekaan kouluttanut sitä ärsykekontrolliin ja katuu, että koskaan opetti koiralleen oven avaamisen. Itse en ole _vielä_ opettanut koiralleni mitään, mikä haittaisi elämää ilman, että toiminta on ärsykekontrollissa. Ja toiminta on aika vaikea opettaa ärsykekontrolliin.

  Reply
 • helmikuu 15, 2012 at 6:29 am
  Permalink

  Ensimmäiselle koiralleni opetin “iso sana”, eli opetin sen haukkumaan. Virhe!! Sehän haukkui sitten aina kun halusi jotain… Enpä ole samaa virhettä enää tehnyt. 😉

  Reply
 • helmikuu 15, 2012 at 11:34 am
  Permalink

  Hups, olen pyytänyt koiraa sänkyyn ja sohvalle ja tässä olisi voinut käydä huonosti. Ei kuitenkaan käynyt, onneksi. Koira tulee sohvalle ja sänkyyn vain ja ainoastaan pyynnöstä. Jos sen tulee kuuma ja se menee itse lattialle, se ei tule takaisin muuta kuin uudesta pyynnöstä. Tähän saattoi auttaa se, että meni pitkän pitkän aikaa koiran elämää ennen kuin se pääsi sohvalle tai sängylle ja jos se meni sinne luvatta seurasi ojennus (eli talviääninen komennus “alas”). Pitääpä pitää tämäkin ärsykekontrolli mielessä, hyvä vinkki!

  Reply
 • helmikuu 15, 2012 at 5:17 pm
  Permalink

  Mä olen vähän eri mieltä sen haukkumaan opettamisen mielekkyydestä. Mulla on kelpie, jota koulutan pelastuskoiraksi, ja sille täytyi siksi opettaa käsky “hauku”. Ärsykekontrollina toimii ihmisen löytyminen metsästä tai muusta paikasta jossa se on epänormaalia (ja koira on irti).
  Mutta tassun antaminen on kyllä ihan vihoviimeinen. Moni koira ei muuta osaakaan, ja tarjoaa sitä sitten aina 😀 Esimerkiksi meidän keskimmäinen koira ei osaa muita temppuja kuin tassun antamisen, ja tarjoilee sitä sitten hämmentyessään, kuten moni muukin tuttu koira.

  Reply
  • helmikuu 15, 2012 at 8:25 pm
   Permalink

   Varmasti tuo haukkuminen on ok ja kuuluu asiaan jos se liitetään oikeaan toimintoon. Meillä se ei käynyt ihan niin. 😉
   Tuosta tassun antamisesta olen samaa mieltä. Koiranäyttelyissäkin näkee paljon koiria jotka tarjoaa tuomarille tassua. 😀

   Reply
 • helmikuu 20, 2012 at 9:59 pm
  Permalink

  Hei! Haluan opettaa hevoselleni tuon “tassun antamisen”. Miten voin välttää, että kylkiäisiä ei tule ja potku tulee väärässä kohtaa? Perehdyn mielelläni täysin aiheeseen, mutta mistä löydän parhaiten tietoa?

  Reply
  • helmikuu 22, 2012 at 12:17 pm
   Permalink

   Tästä voit saada ideaa. http://www.youtube.com/watch?v=fYy56Ac5dGw

   Tassun antaminen on hyvin helppoa kouluttaa. Ärsykekontrolliin vieminen tarkoittaa sitä, että sinulla on toiminnalle jokin vihje, kuten sana tai muu vastaava. Sitten opetat hevosenne, että tassun antaminen kannattaa VAIN silloin, kun sinä esität ensin vihjeen. Eli jos tassua annetaan ilman vihjesanaa, ei tule palkkaa ja kun tassua annetaan vihjesanan kanssa, tulee palkkaa. Jos tassua annetaan ilman vihjesanaa, voit ottaa käyttöön myös “rankaisun”, eli otat aikalisän.

   Reply

Mitä mielessä?