Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Johtajuusongelma koira, koira ottaa vallan, johtajuusongelma kissa, johtajuusongelma hevonen, johtajuusongelma papukaija, kuinka olen johtaja.

Tässä muutamia hakutermejä, joilla blogiini on löydetty. Johtajuus on mielestäni suurin yksittäinen ihmisten ja eläinten suhdetta huonontava ajattelumalli nykyisin. Pahimmillaan kaikki voidaan selittää johtajuudella, mikä ei ole käyttäytymisen tai kouluttamisen kannalta lainkaan hedelmällistä.

Johtajuusajattelu ei ole koulutuksen kannalta relevanttia. Ei ole pystytty todistamaan, että eläin ja omistaja olisivat johtajuussuhteessa keskenään. Näin ollen se, miten eläin käyttäytyy tai ei käyttäydy, ei riipu johtajuussuhteista vaan 1) eläimen lajityypillisistä käyttäytymistarpeista ja 2) seurauksista, joita käytöksistä aiheutuu.

Johtajuusasetelmalla pystytään perustelemaan eläimen väkivaltainen kohtelu. Siinä ei pureuduta käytösongelman syihin, eikä tietystä käytöksestä rankaisemiseen, vaan pahimmillaan simputtamiseen, joka pilaa vuorovaikutussuhteen. Johtajuus on ihmisille helppo selitys kaikkeen – et vain ole tarpeeksi sitä tai tätä ja siitä johtuen eläimesi käyttää sinua hyväkseen. Hyväksikäyttöä tai selän takana juonittelua me ihmiset emme eläimiltä hyväksy ja tämä johtaa huonoon kierteeseen.

Esimerkki simputtamisesta liittyy erääseen kissaan. Kissaa pidettiin lapsiperheessä ja lapset opetettiin näyttämään kissalle sen paikka “laumassa”. Lapset opetettiin pienestä pitäen kiusaamaan kissaa, koska sitähän lauman alimmaisen pitää sietää. Ei tarvitse olla meedio ymmärtääkseen, millaista käytöstä kissa alkoi lapsia kohtaan esittää. Samaista kissaa rankaistiin mm. huonekalujen raapimisesta viemällä kissa vesihanan alle. Jokainen voi kuvitella, minkälaisilla fiiliksillä kissa keskimäärin oli.

Eläimet ovat täydellisen riippuvaisia meistä. Ne eivät päätä meidän kanssa eläessään juuri mistään itse. On täysin pöyristyttävää, että tämän asetelman lisäksi eläimiä kiusataan ja näytetään niille niiden paikka.

Seuraavan kerran kun kuulet vedottavan johtajuusasetelmaan, kysy mihin ajatus perustuu. Perusteeksi ei valitettavasti kelpaa ympäripyöreä toteamus siitä, että niinhän eläimet “luonnossakin” käyttäytyvät. Millä tavalla tarkkaan ottaen eläimet luonnossa käyttäytyvät? Jos eläimet käyttäytyvät luonnossa tietyllä tavalla, miten se liittyy siihen, miten eläin on suhteessa ihmiseen?  Jokaisen koulutusneuvoja antavan henkilön pitää pystyä perustelemaankäyttämänsä menetelmät.

 

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

7 kommenttia kirjoitukseen “Suurin fiksaatio

 • elokuu 21, 2014 at 11:21 am
  Permalink

  on nii omituista että tämän tyyppinen ajattelu pysyy vaan voimissaan. ehkä kaiken ajattelu valtapelien kautta on ihmiselle vaan jotenki lajityypillistä 🙁 tuo “näin eläimet toimivat luonnossakin” perustelu on niin typerä. ikinä en oo yhdenkään eläimen harrastavan systemaattista simputusta ja kiusaamista. kiitos taas mahtavasta tekstistä!

  Reply
 • elokuu 22, 2014 at 7:41 am
  Permalink

  aamen. Kiitos hyvästä kirjoituksesta jossa sanottiin asiat niinkuin ne ovat.

  Reply
 • elokuu 22, 2014 at 9:29 am
  Permalink

  @teamclickforchange, etkö ole seurannut esim hevosten laumakäyttäytymistä? Alimmaista todellakin simputetaan; sen yli kävellään, se ajetaan pois heinäkasalta, sitä kiusataan. Ja valtapeli on eläinkunnassa kaikille laumaeläimille lajityypillistä. Eläin ei myöskään todennäköisimmin ymmärrä ihmistä erilajiseksi itsestään jolloin ‘näin ne toimivat luonnossakin’ on ihan pätevä selitys johtajuusasetelman perustelemiseksi. Se on sitten ihan eri asia miten sitä johtajuutta ilmennetään. Pahimmillaan se voi olla mielivaltaista rankaisemista ilman syy-yhteyttä. Ihminen pystyy analysoimaan ja suunnittelemaan omaa toimintaansa jolloin johtajuutta ei ole pakko luoda pelkällä voimalla, vaan turvallisuudentunteen luomisen aikaansaamalla kunnioituksella. Tällöin ihmisen ja eläimen välinen side on vahva eikä ole tarvetta osoittaa ylemmyyttä alistamalla eläintä säännöllisesti.

  Reply
  • elokuu 27, 2014 at 10:40 am
   Permalink

   @Pulla ottamatta sen enepää kantaa siihen miten hevoset laumassa käyttäytyvät (meillä saattaa olla eri käsitys simputtamisesta ja jotta päästäis tästä yhteisymmärrykseen ois varmaan hyvä tarkkailla yhtä aikaa samaa laumaa, jotta nähtäis miten me tulkitaan erilaisia tapahtumia/käytöksiä) mua jäi kiinostamaan toi, että “Eläin ei myöskään todennäköisimmin ymmärrä ihmistä erilajiseksi itsestään” mihin tää väite perustuu? Mun lukeman perusteella nimittäin tutkimus on osoittanut, että varsinkin nisäkkäät kyllä erottavat muut lajit omastaan erillisiksi.

   Reply
 • elokuu 23, 2014 at 11:56 am
  Permalink

  Johtajuusajattelu perustuu siihen että hevoset ovat laumassa eläviä eläimiä ja laumassa on hierarkia. Hevoset paimentavat eli liikuttavat toistensa jalkoja laumassa. Johtajuudessa on kyse siitä kuka kenenkin jalkoja liikuttaa. Yleensä hierarkiassa ylempänä oleva liikuttaa alempana olevan jalkoja. Oleellista on se, että kyse on vakiintuneessa laumassa paimentamisesta ei simputtamisesta tai kiusaamisesta. Tuosta näkee miten hevoset laumassa paimentavat toisiaan.

  Lauma ei kuitenkaan hyväksy uutta hevosta heti lauman jäseneksi. Lauma ajaa uuden hevosen kauemmaksi kunnes se hyväksytään lauman jäseneksi. Tämä on normaalia hevoslauman käytöstä vaikka se voi ihmisen silmissä näyttää simputtamiselta tai kiusaamiselta.

  Miten se liittyy siihen miten hevonen suhtautuu ihmiseen? Hevoset toimivat muiden lajien kanssa kuten ne toimivat toisten hevosten kanssa. Ne väistättävät mm. koiria ja lampaita samalla tavalla miten ne väistättävät toisia hevosia. Olisi aika epäloogista ajatella että hevoset suhtautuisivat ihmiseen eri tavalla. Ne toimivat lajityypillisellä tavalla on kyseessä koira, lammas tai ihminen. Ihmisen pitää kuitenkin osata paimentaa kuten hevonen paimentaa eikä hevosta saa jahdata kuten peto jahtaa hevosta. Tuolla on joitain kuvia siitä miten itse sen teen (Hulin kanssa liberty workia).

  https://www.facebook.com/harri.eskonmaa

  Johtajuudessa on kyse siitä että liikuttaa hevosen jalkoja kuten hevoset paimentaessaan liikuttavat toistensa jalkoja. Ei kiusaamisesta, simputtamisesta, jahtaamisesta jne. Tämä perustuu hevosten luonnolliseen käyttäytymiseen.

  Reply
 • syyskuu 1, 2014 at 8:09 pm
  Permalink

  Nuo Googlen hakutulokset ovat kyllä aina mielenkiintoisia ja joskus pelottavia. Omalle nettisivulleni päätyi paljon “myydään harmaapapukaija” hakusanalla ihmisiä, kun laulava jako Nakke oli uutisissa. Noh, varasin domainin “myydäänpapukaija.fi” ja se liikenne on mennyt siihen suuntaan.

  Pitänee kirjoittaa vaikka omalle nettisivulle artikkeli nimellä “Johtajuusongelma ja papukaija”, niin saisi suoraan sitten tuon yleisön senkin kautta hoidettua. Pienellä hakukoneoptimoinnilla tuo papukaija.fi-sivusto ja sen artikkelit tulevat aina kärjessä niihin liittyvissä hauissa.

  Reply

Mitä mielessä?