Syitä, miksi koiran koulutus ei onnistu

Miksi koiran koulutus ei onnistu? Koiran käyttäytymistä on joskus hankala muuttaa, esimerkiksi kun tulee vieraita tai kun kohdataan ulkona toisia koiria. Myös muiden asioiden harjoittelu saattaa joskus tyssätä, kun koulutus ei vaan tunnu edistyvän lainkaan toivottuun suuntaan. Missä vika kun koiran koulutus ei etene?

Onko olemassa konkreettinen tavoite?

On helppo ajatella, että tavoite olisi ohitustilanteissa vaikkapa se, että koira olisi hiljaa tai ei vetäisi ja tempoilisi. Tämä on ihmiselle konkreettinen tavoite, mutta ei välttämättä koiralle. Koiralle helpommin hahmotettava tavoite voi olla vaikkapa se, että koira pysyy vierellä tai kontaktissa taluttajaan ja nämä edellyttävät usein turvan lisäämistä tai turhautumisen purkua. Vieraiden tullessa ihmisen tavoite on usein se, että koira on rauhallinen ja ei hauku tai hypi vieraita vasten. Koiran näkökulmasta tavoite voi olla pysyä omalla paikallaan ja tervehtiä ihmiset rituaalinomaisesti, mutta tämäkin edellyttää tunnetilan ratkaisemista.

Koiran tunteet on otettava huomioon

Liian pitkään yritin väkisin ratkoa edellä mainittuja tilanteita niin, että keskityin palkitsemaan koiraa toivotunlaisesta toiminnasta ensin kaukana ja sitten lähempänä. Joskus tämä toimii, esimerkiksi turhautuville koirille tämä voi olla sopiva lähestymistapa. Nykyisin ajattelen, että ensin täytyy ratkaista tunne, eli koiran aito motivaatio ja sitten vasta voidaan rakentaa varsinainen hillitty toiminta. Usein siis voimakas tunne on syynä siihen, että koiran käyttäytyminen ei muutu harjoittelusta huolimatta.

Harjoitusta voi ja kannattaa aina helpottaa

Koiran koulutuksessa rajoittavia tai harjoitteluun vaikuttavia tekijöitä ovat tunteiden lisäksi koiran erilaiset kehitysvaiheet sekä koiran itsehillinnän ja motivaation määrä. Tyypillisesti harjoitukset ovat liian vaikeita, kun koulutus ei etene, tai koiran motivaatio on puutteellinen. Joskus myös liian pitkä treeni tai vääränlainen rakenne harjoituksessa aiheuttavat ongelmia, kun itsehillinnän kaivo tyhjenee ja ihminen vain jankkaa samaa harjoitusta.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan kysy & vastaa-tilaisuuden zoomissa maanantaina 15.8. klo 18. VIP-jäsenenä kuulet myös tallenteen ja näet ja kuulet kaikki aiemmat videot ja luennot.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?