Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Japanilaistutkimuksen mukaan yleisesti koirien aggressiivisuuden käsittelyyn käytetyt SD (systematic desensitization) ja CC (counter-conditioning) ja etenkin näiden yhdistelmä (SDCC) on teoriassa toimiva, mutta vaatii tarkkuutta käytännön toteutuksessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta aggressiivista koiraa ja niiden käyttäytymistä muokattiin käyttämällä menetelmänä SDCC:tä. Toinen koirista oli aggressiivinen muille koirille ja toinen tuntemattomia ihmisiä kohtaan.

Koulutustilanteessa koehuoneeseen tuli joko vieras koira tai vieras ihminen – tällöin koekoiria palkittiin makupaloilla. Etäisyys, johon koekoirat “päästivät” vieraan koiran tai vieraan ihmisen, mitattiin ennen koulutusjaksoa, sen aikana ja sen jälkeen.

Tässä kokeessa ei saatu hyviä tuloksia käyttämällä SDCC:tä. Itse asiassa, etäisyys, jolla koirat osoittivat aggressiivisuutta, oli pidempi koulutusjakson jälkeen kuin sitä ennen. Menetelmä on yleisesti käytetty esimerkiksi pelkotilojen käsittelyyn tai aggressiivisuuteen, mutta sen tuloksellinen käyttö vaatii harkintaa, olosuhteiden hallintaa sekä kykyä valita kullekin koiralle oikeat ärsykkeet harjoituksiin.

Yoshie Kakuma, Natsumi Kinoshita, (2010), ‘AN EXPERIMENTAL CASE STUDY OF TWO AGGRESSIVE DOGS: THE EFFECTIVENESS OF A BEHAVIORAL MODIFICATION PROGRAM USING SYSTEMATIC DESENSITIZATION AND COUNTER-CONDITIONING’ Teikyo University of Science & Technology, Department of Animal Sciences.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Systemaattinen siedätys ja vastaehdollistaminen aggresiivisuuden käsittelyssä

 • toukokuu 28, 2010 at 5:26 pm
  Permalink

  Mitä voi tehdä siedätyksen ja vastaehdollistamisen sijaan?

  Reply
 • toukokuu 28, 2010 at 7:28 pm
  Permalink

  Koiralle voi kouluttaa näihin tilanteisiin jonkin uuden käytöksen, kuten automaattisen istumisen. Tämä on tavallaan myös siedättämistä, koska istumisesta tehdään niin vahva, että se kestää erilaisissa häiriötilanteissa. Käytännön elämässä siedättämisen ja vastaehdollistamisen yhdistelmä on melko hyvä ja suositeltava menetelmä.

  Reply

Mitä mielessä?