Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Me ollaan pilattu se. Me ollaan oltu aivan liian kilttejä. On annettu liikaa periksi. On hemmoteltu pilalle. Meillä ei ole ollut tarpeeksi kuria. Me ollaan annettu sen nukkua sängyssä. Voi voi, meidän koira saa olla sohvallakin. Ja aina sille joku antaa jotain pöydästä vaikka on sanottu ettei saa antaa. Anteeksi.

Valtava syyllisyys liittyy lemmikkeihin. Miksi eläinlääkäriltä tai käytösneuvojalta pitää pyydellä anteeksi, jos koira saa nukkua sängyssä? Miten meille on saatu aikaan niin valtavat paineet?

Pilalle hemmottelu on todella harvinaista. Ennemminkin kyse on siitä, että on koulutettu koiraa tiedostamatta ja koira toimii aivan kuten sille on opetettu. Ei koira ala luulla mitään jos se nukkuu sängyssä tai sohvalla. Se ei yritä junailla vallankaappausta jos se puree hihnaa. Mitkään näistä asioista eivät sinänsä ole ongelmia.

Ongelmia tulee silloin, jos tietämättään vahvistaa koiran riippuvuussuhdetta omistajasta. Tai jos ei kouluta koiraa kunnolla yksinoloon. Tai jos ei kouluta koiraa hyppäämään pyynnöstä alas sängystä tai sohvalta. Tai ensin vahvistaa kerjäämistä ja sitten rankaisee siitä. Usein ongelmien taustalla on epäjohdonmukainen kohtelu; jotakin asiaa sallitaan ja sallitaan ja äkkiä menetetään hermot ja samasta asiasta raivotaan.

Koiria ja lemmikkejä otetaan sen takia, että niille voi tarjota parhaan mahdollisen elämän. Nehän on tarkoitettu alentamaan meidän verenpainetta, ei nostamaan sitä. Se on aivan sama missä koira nukkuu, jos sillä on muuten asiat kunnossa. Muut asiat ovat:

 • perusterveys ja mahdollisuus lajityypilliseen käyttäytymiseen
 • sopiva ruokinta
 • sosiaalistaminen
 • riittävä liikunta
 • sosiaalinen elämä
 • positiivinen kanssakäyminen omistajan kanssa
 • perusasioiden osaaminen (hihnakävely, yksinolo, istuminen, luopuminen)
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Syyllisyyttä

 • 5.1.2011 at 21:27
  Permalink

  Miksi istuminen on tärkeää? Siis tärkeämpää kuin esim. maahan meno?

  Reply
  • 6.1.2011 at 16:51
   Permalink

   Jokainen voi tietenkin itse määritellä, mitkä taidot ovat tärkeitä. Istuminen on minun mielestäni tärkeä, koska se on niin monikäyttöinen temppu. Lisäksi se on helppo kouluttaa ja ylläpitää, kun koiran kuono on sopivalla korkeudella, eikä tarvitse kumarrella palkkaamaan.

   Pidän istumisesta, koska voin hyödyntää sitä monissa paikoissa ja tilanteissa. Toki maahanmeno on aivan yhtä hyvä taito, ja sitäkin kannattaa harjoitella!

   Reply
 • 7.1.2011 at 08:20
  Permalink

  Moi Jaana!
  Ympäristöstämme tulee niin paljon sosiaalista painetta sille miten koiran tulisi käyttäytyä ja miten ei. Välillä tuntuu, että suurin osa ihmisistä on sitä mieltä, että koirien pitäisi olla koneita eikä eläimiä. Disney-elokuvat yms. luovat myös mielikuvia siitä minkälainen koiran (ja muiden eläimien) pitäisi olla.

  Kerrassaan hieno artikkeli, jälleen kerran.

  Reply
  • 7.1.2011 at 09:18
   Permalink

   Näin on. Lohdutukseksi voi todeta, että kovimpien paheksujien taustalta voi löytyä paljon vaikeampia ongelmia. Kulttuuri voisi muuttua hiukan avoimempaan suuntaan. Nykyisin saa osakseen sääliviä ja paheksuvia katseita jos erehtyy porukassa kertomaan että koira varastaa pöydältä 🙂

   Reply
   • 7.1.2011 at 21:03
    Permalink

    Muutoksen aikana jonkun on aina näytettävä ja raivattava tietä. Uskon, että tämän sivuston lukijoista (ja kirjoittajista) löytyy juuri näitä ihmisiä 🙂

    Reply
 • 11.1.2011 at 23:03
  Permalink

  Kahden remmirähjän koiran omistajana tunsin syyllisyyden nostavan taas päätään luettuani tätä ennen kirjoituksesi “Mikä koirassa ärsyttää”. Kyllä, koirieni remmirähjääminen ärsyttää, mutta sopivastihan se ärtymys tasapainottuu syyllisyydellä, kun todetaan tämänkin olevan omistajan ja kasvattajan viitsimättömyyden syytä.

  Reply
  • 12.1.2011 at 08:27
   Permalink

   Aivan. Ei ole helppoa koiraihmisen elämä. Valtavat paineet sekä itseltä että muilta ja kaiken kruunuksi vielä syyllisyys.

   Reply

Mitä mielessä?