Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Jos eläimellä on käytösongelma, siihen ratkaisua etsitään usein näistä reiteistä:

 1. Kasvattaja/myyjä/edellinen omistaja; mitä teen, kun koirani on kasvanut aikuiseksi? Mitä teen kun hevonen on kotiutunut ja käyttäytyy normaalilla tavalla minua häiritsevästi? Eläin muuttuu, vastuu on myyjällä. Voitko ottaa sen takaisin? Voitko ottaa sen koulutusjaksolle? Tokihan parin viikon leiritys kasvattajan/entisen omistajan luona ratkaisee käytösongelman uudessa paikassa.
 2. Johtajuusharjoitukset. Naapuri neuvoo pari hyvää kikkaa, millä eläin saadaan palautettua arvojärjestyksessä oikealle paikalleen. Tokihan eläimen käytös muuttuu paikassa b jos se alistetaan paikassa a. Ja tietenkin sellainen harjoittelu melko varmasti auttaa eläintä, jossa omistaja joutuu ponnistelemaan ja käyttämään päätään ja eläin katsoo hölmönä vieressä.
 3. Leikkaaminen (jos mahdollista). Tarve lajityypilliseen käyttäytymiseen löytyy melko varmasti sukuelimistä tai hormonitoiminnasta. Jos kissa juoksee öisin ympäri asuntoa, vika todennäköisesti poistuu kun kissa leikataan. Jos koira puree postimiestä, sen luonne oletettavasti muuttuu kun se leikataan. Jos hevonen viskoo pukittamalla ihmisiä selästään, ruunaus todennäköisesti poistaa ongelman.
 4. Ruokavalio ja liikunta. Totuus löytyy hyvin todennäköisesti kaurapuurosta. Syötä sille jotain tosi terveellistä niin ongelma poistuu. Osta joku lisäravinnepurkki, siitä se käytöksen muokkaaminen alkaa. Serene-um, shyfeeder ja muut.Tai laita se liikkeelle – fyysisesti väsynyt eläin ei tunnetusti käyttäydy huonosti.
 5. Lääkkeet. Kyllä se siitä kun pari kertaa rauhoittaa kengitykseen niin se oppii. Tai oppii olemaan yksin kuukauden lääkekuurin jälkeen. Se oppii matkustamaan kun se pari kertaa huumataan.

No joo, pahoittelen jälleen ironista tyyliä. Toki edellämainituista asioista osa vaikuttaakin eläimen käytökseen. Mutta ihan ekana, kannattaa miettiä jotain aivan muuta.

Yleensä käytösongelman kanssa pääsee pitkälle, kun

 1. Miettii mikä käytöksen aiheuttaa. Mitä eläin aistii tai kokee juuri ennen kuin se käyttäytyy ei-toivotulla tavalla?
 2. Mitä palautetta eläin ei-toivotusta käyttäytymisestä saa? Tuleeko käytöstä vahvistaneeksi tiedostamatta tai seuraako ei-toivottua käyttäytymistä jokin palkkio ympäristössä?
 3. Mikä tai mitkä asiat ympäristössä tai ihmisen käyttäytymisessä edelleen ylläpitävät ei-toivottua käytöstä?

Sitten kannattaa miettiä, mitä haluaisi eläimen tekevän niissä tilanteissa kun se käyttäytyy huonosti. Ja sitten voi miettiä, miten sen voi saada käyttäytymään niissä tilanteissa halutulla tavalla.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

4 kommenttia kirjoitukseen “Tapoja ratkaista ongelmia

 • 12.6.2014 at 09:50
  Permalink

  Mitä tehdä,kun leikkaamaan narttu 3v käy leikatun uroksen 12 päälle ja syntyy tappelu,jossa jo vanhus alistuu,mut narttu vaan jatkaa ja väliin on mentävä. Leluista ja ruuasta alkaa. Rähinä on kova ja kun minä menen puuttumaan, niin silloin nartulla napsahtaa pahasti. Auttaisiko nartun sterilisaatio vai mitä pitäisi tehdä. Tappelut alkaa olemaan kohta viikottsisia. Kiitos jo etukäteen ja kyseessä siis cairnterrierit.

  Reply
  • 12.6.2014 at 09:56
   Permalink

   Vältä ruoka- ja lelutilanteita. Ruoki eri tiloissa ja kerää lelut pois. Harjoittele nartun kanssa luoksetulos herkkujen avulla ja järjestä niin, ettei sen tarvitse vahtia toista.

   Reply
  • 12.6.2014 at 09:59
   Permalink

   Ja tosiaan sterilisaatio ei auta, kun kyseessä on resurssiriidat. Yritä saada narttu koulutuksen avulla toivomaan, että uros saa ruokaa tai leluja, eli kun uros saa jotain, narttu saa jotain parempaa jossain muualla.

   Reply

Mitä mielessä?