Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Jännä juttu että jo rataa kävellessä voi tiedostaa että karmeimman näköinen este koituu usein kohtaloksi. Onko meillä hevosen kanssa samat mielipiteet vai onnistunko jotenkin kertomaan sille, mikä este omasta mielestäni on pelottavin?

Ruotsalaistutkijat värväsivät 27 hevosta ja 37 ihmistä tutkimukseen, jossa ihmisten piti taluttaa sekä ratsastaa hevosia pisteiden A ja B välillä, noin 30 metrin matkaa aina neljä kertaa. Juuri ennen neljättä kertaa taluttajille/ratsastajille kerrottiin, että avustaja tulee avaamaan sateenvarjon sillä hetkellä kun hevonen on ohittamassa sitä.

Sateenvarjoa ei kuitenkaan avattu, mutta tieto aiheutti sykkeen nousua sekä taluttajassa, ratsastajassa että hevosessa. Ratsastajan tai taluttajan ennakkokäsitys siitä, että hevonen tulee pelästymään avautuvaa sateenvarjoa välittyi hevoseen, jonka syke nousi vastaavasti. Taluttajien tai hevosten käyttäytymisessä ei havaittu eroavaisuuksia, mutta ratsastajat lyhensivät ohjiaan ennen neljättä ohituskertaa, kun kuvittelivat sateenvarjon avautuvan.

Tutkimuksen pohjalta hevosen ja ihmisen välistä vuorovaikutusta voitaisiin tutkia tarkkailemalla molempien osapuolten sykettä. Mikäli ratsastajat ja käsittelijät voisivat oppia hallitsemaan tiedostamattomia signaaleja, voisi hevosen kanssa harrastaminen olla turvallisempaa.

Linda J. Keeling, Liv Jonare, Lovisa Lanneborn (2009), ‘Investigating horse–human interactions: The effect of a nervous human’, The veterinary journal 181: 70-71.
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Tarttuuko hermostuneisuus?

Mitä mielessä?