Täydellinen päivä

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Mitä eläimesi tekisi jos se saisi viettää unelmiensa päivän?

Jotta osaisimme vastata tähän kysymykseen, meillä pitää olla sekä perustiedot kyseisestä lajista että kokemusta tästä nimenomaisesta yksilöstä.

Moni vastaa kysymykseen yllättävän kapeasti: mun koira söisi koko päivän, mun hevonen haluaisi olla tarhassa enemmän, mun kissa haluaisi maata patterin päällä.

Kun mietit mitä eläimesi tekisi omana ideaalipäivänään, älä vertaa nykytilaan vaan mieti jos kaikki olisi mahdollista. Kirjoita kaikki eläimesi lempipuuhat ylös ja suunnittele sitten, miten voisit näitä joskus järjestää.

Tästä on ainakin kaksi hyötyä: 1) opit ajattelemaan, mitä asioita eläin arvostaa ja 2) opit tiedostamaan, ettei teillä aina ole yhteisiä tavoitteita.

Mitä enemmän eläimellä on mahdollisuuksia toteuttaa omia lempipuuhiaan, sitä enemmän se voi panostaa myös teidän yhteisiin harrastuksiinne – ne eivät sulje toisiaan pois. Lisäksi kannattaa muistaa, että eläimelle riittää tunne siitä, että se toteuttaa itseään. Jos vaikkapa koira tai hevonen arvostaa syömistä eniten maailmassa, niitä ei tarvitse ruokkia hengiltä. Tunne riittää, eli syömiseen tai ruuan etsimiseen käytetyn ajan lisääminen.

Tämän ajatusharjoituksen tavoitteena on saada aikaan piirakka, jossa viipaleet muodostavat vuorokauden. Mitä enemmän eri viipaleita on, sitä monimuotoisempaa eläimen käyttäytyminen on. Myös viipaleiden suhteella on merkitystä; jos passiivisia viipaleita on enemmän kuin aktiivisia, voi olla tarpeen miettiä erilaista ajanvietettä 🙂

Aikabudjetti kertoo myös muutoksista ja mahdollisista ongelmista. Pieni kipu tai muut ongelmat näkyvät käyttäytymisessä. Niitä ei välttämättä huomaa tilanteissa, joissa on itse eläimen kanssa, muutokset tulevat selkeämmin esille, kun eläimiä tarkkailee vaikuttamatta niihin.

 

 

 

 

 

Mitä mielessä?