Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kehittyvissä maissa on arviolta sata miljoonaa hevosta, aasia ja muulia työkäytössä. Viime vuosien aikana on alettu kiinnostua näiden hevoseläinten hyvinvoinnista ja kerätty valtava määrä tietoa yhteensä yhdeksästä maasta ja noin 11 000 eläimestä.

Englantilaistutkijat selvittivät eläinten terveyden ja käyttäytymisen suhdetta. Tyypillisimpiä terveysongelmia kehittyvien maiden hevosilla, aaseilla ja muuleilla ovat haavat, laihuus, hengityselinsairaudet, loiset, hammasongelmat sekä ontuminen. Muut kuin fyysiset hyvinvointiongelmat ovat lisäksi yleisiä, kuten ihmisten pelko.

Yli viidennes eläimistä vältteli ihmistä. Enemmän kuin joka kymmenes oli apaattinen, eikä reagoinut mitenkään. Reagoimattomuus ja apaattisuus sekä masentuneisuuden kaltaiset tilat olivat yleisimpiä huonokuntoisilla ja iäkkäillä eläimillä, joilla oli terveysogelmia ja huonot pito-olosuhteet.

Moni ajattelee, että lemmikki on silloin “hyvä” kun se ei ota kontaktia ihmisiin, vaan pysyttelee hiljaa omissa oloissaan. Se on niin harmiton, ettei sitä edes huomaa. Etenkään hevoset eivät saisi ilmaista itseään mitenkään; kaikki eleet voidaan tulkita mielenosoituksiksi tai pomottamiseksi. Monet hevoset kehittyneissäkin maissa tyytyvät osaansa kun vaihtoehtoja ei ole. Niistä tulee hiljaisia hevosia, joihin ei oikein saa kontaktia.

Burn, Dennison, Whay (2010), Relationships between behaviour and health in working horses, donkeys and mules in developing countries, applied animal behaviour science 126:109-118.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?