Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Joskus tulee mieleen toisen kissan hankkiminen edellisen seuraksi. Varsinkin tilanteissa, joissa kissalle on vähän aikaa ja se joutuu olemaan paljon yksinään, voi harkita toista kissaa. Toisen kissan tulo ei aina suju aivan kivuttomasti, siksi on hyvä miettiä etukäteen muutamia juttuja.

Itse päädyin hankkimaan toisen kissan lievittääkseni omantunnontuskaa liian harvoista leikkituokioista.

Mitä nuoremmista kissoista on kyse, sitä paremmin ne todennäköisesti sopeutuvat toisiinsa. Jos puhutaan leikatuista kissoista, joidenkin mielestä parhaiten toimii tyttö ja poika kimpassa. Samaa sukupuolta olevat kissat on myös mahdollista yhdistää yksilöistä riippuen.

Meidän tapauksessa vanhempi kissa oli kaksivuotias leikattu kolli ja päädyin hankkimaan seuralaiseksi poikapennun.

Kissojen persoonallisuuksien pitäisi toimia hyvin yhteen. Parasta olisi, jos molemmat olisivat yhtä aktiivisia ja luonteeltaan muutenkin samantyyppisiä. Mikäli hankit toista kissaa löytöeläintalosta, kysele kissan historiasta. Tutustu kissaan löytöeläintalossa ja mikäli se on muiden kissojen kanssa samassa tilassa, voit nähdä miten se toimii porukassa. Ujolle ja vetäytyvälle kissalle ei sovi kaveriksi päällekäyvä ja reipas kissa, vaikka voisi luulla, että ne täydentävät toisiaan. Liian erilaiset luonteet saattavat ajautua pahasti törmäyskurssille.

Vanhempi kissa on hieman arka uusille asioille, mutta hyvin aktiivinen ja seurallinen tutussa porukassa. Pennun persoonallisuudesta on vaikea sanoa mitään, mutta katsoin positiiviseksi usean kissan perheen ja lapsiperheen keskellä elämisen.

Toinen kissa aiheuttaa lisätyötä. On hankittava toinen hiekkalaatikko, lisää mukavia piilo- ja nukkumapaikkoja sekä toinen ruokintapiste. Pienessä asunnossa kissoille voi tarjota lisätilaa eri tasoilla ja hyllyillä. Kissoilla tulisi olla mahdollisuus olla toistensa näkymättömissä niin halutessaan.

Isossa talossa on molemmille suosikkipaikkoja. On kaksi hiekkalaatikkoa ja kaksi ruokintapistettä sekä korkeita paikkoja valvontatehtäviin.

Kun olet löytänyt mahdollisimman sopivan kissan ommin ja kissasi tarpeisiin, varmista huolellisella tutustuttamisella, että yhteiselo lähtee kivuttomasti käyntiin.

Meillä pentu tuli taloon 13 viikon ikäisenä. Ensimmäiset päivät pidin pentua erillään kissasta ja koirasta niin, että päivien aikana vaihtelin huoneita, jotta kissa ja koira pääsivät tutkimaan pennun huonetta aina välillä. Kolmantena päivänä kissoilla oli muutaman kerran näköyhteys toisiinsa ja neljäntenä päivänä uskalsin päästää vanhan kissan tutustumaan pentuun, koska se pysyi sylissä täysin rentona pennun nähdessään. Siitä lähtien ne ovat olleet parhaat kaverukset ja koiraankin pentu on tottunut ilman sen kummempia toimenpiteitä.

Lue myös:

http://elainkoulutus.wordpress.com/2012/11/02/jaanan-kuusi-kissavinkkia/

http://elainkoulutus.wordpress.com/2010/12/16/uusi-ja-vanha-kissa/

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?