Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kuvitellaan heiluva valkoinen pussi. Se on pelkoa aiheuttava ärsyke. Kuvitellaan mitä hevonen tekee nähdessään pussin. Pyrähtää: se on hevosen pakoreaktio. Avustaja heiluttaa pussia ja taluttaja pitää hevosta. On olemassa kolme tapaa opettaa hevonen sietämään heiluvaa pussia niin, ettei sen luonnollinen pakoreaktio laukea.

Totuttaminen on yleisin keino. Siinä pussia heiluttava avustaja seisoo aina yhtä lähellä hevosta ja yhtä voimakkaasti heiluttaa pussia joka kerralla. Kun tämä toistetaan useita kertoja, hevonen vähitellen tottuu heiluvaan pussiin. Ärsyke on tässä tapauksessa koko ajan yhtä voimakas, ja se voi alussa aiheuttaa hevosessa reaktioita.

(Systemaattinen) siedättäminen tarkoittaa sitä, että avustaja seisoo alussa hyvin kaukana hevosesta heiluttamassa pussia, tai voi alkuun olla heiluttamattakin. Kerta kerralta avustaja siirtyy lähemmäs hevosta ja heiluttaa yhä voimakkaammin, kunnes ollaan sillä etäisyydellä, jota toivottiin. Tässä tapauksessa ärsyke on alussa hyvin pieni, ja sitä mukaa kun hevonen tottuu pieneen ärsykkeeseen, sitä kasvatetaan asteittain. Ärsykettä kasvatetaan niin varovasti, ettei hevonen missään vaiheessa pelästy.

Vastaehdollistaminen on sitä, että avustaja heiluttaa pussia aluksi hieman kauempana. Samaan aikaan kun pussi heiluu, hevoselle syötetään herkkuja. Käytännössä pelottavaan ärsykkeeseen yhdistetään positiivinen asia. Hevonen muodostaa assosiaation heiluvan pussin ja ruuan välille, jolloin sen pelko pussia kohtaan vähenee. Vähitellen avustajan voi siirtää lähelle hevosta, eikä pussi enää aiheuta reaktiota.

 27 oria koulutettiin eri tavoin: 9 hevosta totutettiin pussiin, 9 hevosta siedätettiin pussiin asteittain, 9 koulutettiin vastaehdollistamalla. Parhaat tulokset saavutettiin siedättämällä asteittain (systemaattinen siedättäminen). Avustajaa siirrettiin lähemmäs ja heilutusta voimistettiin vasta kun hevonen oli täysin rauhallinen edellisellä tasolla.

Systemaattinen siedättäminen on turvallinen ja kätevä tapa kouluttaa. Koirilla systemaattinen siedättäminen yhdistettynä vastaehdollistamiseen on todettu tehokkaaksi menetelmäksi esimerkiksi yksinolon harjoittelussa. Vastaehdollistaminen on tehokas tapa, mutta edellyttää taitavaa kouluttajaa ja hyvää ärsykkeen ja ympäristön hallintaa.

Christensen et al. (2006), Training methods for horses: habituation to a frightening stimulus, Equine Veterinary Journal
5, pages 439–443.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Totuttaminen, siedättäminen ja vastaehdollistaminen

Mitä mielessä?