Tunnista koiran pelko ja stressi ja auta monipuolisesti

Koira on yllättävän herkkä eläin ja koiran herkkyys, arkuus tai pelko on joskus vaikea hyväksyä. Ehkä tarinoissa pidetään yllä kuvaa koirasta, joka on kaikkien kaveri, reipas, leikkisä ja ystävällinen. Jos koiraa pelottaa jokin asia, se helposti laitetaan omistajan piikkiin, vaikka ongelma voi johtua monesta tekijästä.

Koira on herkkä monella tavalla

Koira havainnoi ympäristöään ja omistajaansa tarkasti; jokainen varmasti tunnistaa ne tilanteet kun oma jännitys siirtyy koiraan. Ihmisen on hankala valehdella koiralle, että kaikki on hyvin varsinkin jos oma stressireaktio eli taistele tai pakene-moodi on päällä. Ihminen voi, kuten koirakin, oppia hallitsemaan tilanteita jos siihen on saatavilla työkaluja. Ihminen on koiralle halutessaan tärkeä sosiaalinen tuki, jota edelleen väheksytään. Kun olemme koiran kanssa tiimi, meillä on lupa ja myös mielestäni vastuu olla koiralle tukena.

Koiria tulkitaan yleisesti väärin

Moni täysin lukossa oleva koira poistuu trimmaajalta tai lääkäristä kehujen saattelemana – se on niin kiltti kun se antaa tehdä kaiken. Koiran kokemus voi olla silkkaa pakokauhua, vaikka se ei tekisi elettäkään vastustaakseen toimenpidettä. Ihminen tunnistaa ehkä helpoiten häntä koipien välissä pakenevan koiran, muut stressireaktiot saattavat jäädä huomaamatta tai ne voidaan tulkita kokonaan väärin. Tyypillisin virhetulkinta on luonnollisesti se, että koira kyllä osaa mutta ei viitsi tehdä jotakin tai että koira vain draamailee. Tottakai koira draamailee, mutta ei pottuillakseen – draamakin on viestintää joka ihmisen pitäisi ottaa vastaan ja ymmärtää.

Miten pelkäävää koiraa voi auttaa?

Vuosia tein niin, että pyysin asiakkaitani altistamaan koiria pelon kohteille asteittain samalla vastaehdollistaen namien avulla. Näin altistus ja namien yhteisvaikutus saisi aikaan sen, että koira alkaisi pitää aiemmin pelottavaa asiaa vähemmän pelottavana ja jopa hauskana. Tämä oli hyvin kapea ajattelumalli ja sen rinnalla on monia muita toimenpiteitä, jotka voivat helpottaa sekä koiran että perheen oloa ja eloa. Edelleen teen asteittaista altistusta ja koiraa tottakai palkitaan, palkkiot ovat aikojen saatossa vain muuttaneet muotoaan.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset mukaan kysy & vastaa zoomiin, jossa keskustellaan pelkojen käsittelystä ja koiran monipuolisesta hyvinvoinnista pelkotilojen kanssa. Näet jälkikäteen myös tallenteen tilaisuudesta.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?