Apua yleisimpiin ongelmiin: Koiran hihnakäytös

Koiran hihnakäytös on kokonaisuus, jossa tyypillisesti esiintyy erilaisia haasteita. Koiraa ulkoilutetaan päivittäin hihnassa ja kuitenkin sillä on usein vain hyvin vähän päätösvaltaa lenkin tapahtumien suhteen. Koiralla ja taluttajalla saattaa olla erilaiset mielenkiinnon kohteet ja tämä estää vuoropuhelun muodostumista. Koira voi kokea turhautumista ja taluttaja pettymyksiä, kun koira ei toimikaan odotetulla tavalla. Tyypillisiä haasteita lenkillä ovat:

  • koira vetää hihnassa
  • koira tempoo ja turhautuu
  • koira hyökkäilee ja puree taluttajaa
  • koira räyhää vastaantulijoille

Jokainen koira on yksilö, jolla on omat yksilölliset piirteet ja mielipiteet. Tästä syystä kaikille koirille ei toimi samanlaiset harjoitukset hihnakäytökseen. Koiran hihnakoulutus on pitkä prosessi, joka kysyy omistajalta kärsivällisyyttä, ja se kannattaa tehdä koiran ehdoilla.

Parhaimmillaan koira ja omistaja liikkuvat yhdessä tiiminä, niin että molemmilla on mahdollisuuksia vaikuttaa ja niin että viestintä toimii molempiin suuntiin. Sen sijaan, että opetamme koiran tottelemaan ja koulutamme lenkkeilyn teknisenä suorituksena, kannattaa opettaa koira viestimään, kertomaan toiveistaan ja jopa vastustamaan taluttajaa. Kahden yksilön välinen suhde rakentuu vuorovaikutustilanteista.

Koiran hihnakäytös vaikuttaa sekä koiran että omistajan hyvinvointiin – jos koira räyhää vastaantulijoille, voi tilanne olla omistajalle hyvin kuormittava  ja se voi heikentää koiran ja omistajan välistä suhdetta.

Mikäli hihnakäytös on teidän kompastuskivenne ja olet jo kokeillut mielestäsi kaikkea mahdollista, suosittelen tutustumaan sivustoni lukuisiin hihnakäytös-artikkeleihin ja videoihin.