Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

FAWC (farm animal welfare council) katsoo, että tuotantoeläinten hyvinvoinnissa tilalta teurastukseen asti tulisi noudattaa viiden vapauden periaatetta. Nämä vapaudet määrittelevät ihanneolosuhteet eläintenpidolle, mutta ovat valitettavasti kaukana vähimmäisvaatimuksista. Viisi vapautta ovat:

  • Vapaus janosta ja nälästä
  • Vapaus epämukavuudesta
  • Vapaus kärsimyksestä, loukkaantumisista ja sairauksista
  • Vapaus lajityypilliseen käyttäytymiseen
  • Vapaus pelosta ja stressistä

Kuulostaa yksinkertaiselta mutta surullista on, että näihin on käytännössä vielä pitkä matka. Onko näiden asioiden mahdollistaminen todellakin niin iso rahallinen panostus ettei siihen ole kenelläkään tuottajilla varaa?

Tuotantoeläinten elämä ei Suomessa ole niin läpinäkyvää kuin se voisi olla. Kuluttajien on melko vaikeaa löytää netistä tietoa esimerkiksi siitä, mitä kunkin eläimen elinkaareen todella sisältyy. Pidetäänkö kuluttajia tahallaan uutispimennossa vai mikä on syy siihen ettei tietoa esimerkiksi teurastamiskäytännöistä ole löydettävissä? Pelkäävätkö lihatalot etteivät heidän toimintatapansa kestä lähempää tarkastelua?

Suomalaisilta ruokasivuilta löytyy opetusmateriaalia, jossa eläimet esitetään tuotantoympäristöstä erotettuina piirroksina tai valokuvina vihreillä niityillä jne. Jos tuotannossa kaikki olisi kunnossa, voisi kai opetusmateriaalissa käyttää kuvia todellisista tilanteista? Englantilaisen FAWCn sivuilta löytyy runsaasti erilaisia raportteja ja muutakin asiaa tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Kannattaa käydä tutustumassa!

Lähde: http://www.fawc.org.uk/default.htm

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?