Tyypillisiä turhautumisen merkkejä lenkkeilytilanteessa ovat hihnan pureminen ja hihnassa roikkuminen, haukkuminen ja vinkuminen sekä taluttajaan kohdistuva ei-toivottu toiminta, kuten takissa roikkuminen tai jalkojen jahtaaminen. Turhautuminen voi ilmentyä myös remmirähjäämisenä ja muunlaisina hepuleina esimerkiksi oravatilanteissa.
Turhautuminen on normaalia ja tavallaan hyvä asia. Herkästi turhautuva koira on yleensä erittäin motivoitunut ja se yleensä oppii nopeasti ilmentämään turhautumistaan uusilla, ihmisen kannalta miellyttävämmillä tavoilla.
Poista syy vastustaa
Ilman harjoittelua hihnalenkin onnistumistodennäköisyys on yhtä suuri kuin sen todennäköisyys, että narulla toisiinsa sidotut kissa ja kani kulkevat tyytyväisinä rinnakkain. Ei kannata ajatella, että koira ymmärtää hihnan ideaa pelkästään sillä tavalla, että hihna roikkuu mukana. Sama väline on ensin vain mukana roikkuva naru, mutta tositilanteissa se muuttuukin estämisen välineeksi.
Hihna estämisen välineenä antaa koiralle syyn vastustaa. Yhteistyön kannalta koiralla ei pitäisi olla yhtään syytä vastustaa taluttajaa, joten turhautumisen hoito aloitetaan siitä, että näitä syitä poistetaan.
Unohda peittomaalaus
Pikafiksaus löytyy tunnetusti jokaiseen ongelmaan. Fiksauksen haasteena on se, että tulokset tuovat vain hetkellisen onnen. Tyypillisiä peittomaalaamisen tapoja turhautumiseen liittyvissä haasteissa ovat esimerkiksi nämä:
– koiran temputtaminen turhauttavassa tilanteessa – keskittyminen ja motivaatio puuttuu ja koira syö nameja kun niitä sille puoliväkisin työnnetään.
– etäisyyden kasvattaminen – tuottaa kyllä toivotun lopputuloksen, eli loiventaa reaktiota, mutta ei hoida syytä vaan oiretta.
– koiran syöttäminen – sama vaikutus kuin ensin mainitussa, mikäli toimii niin hyvä, yleensä toimii vain tiettyyn etäisyyteen asti, jossa pakka sitten levähtää.
– turhautumisen fyysinen estäminen – pidetään hihna tiukalla ja komennetaan tai kuskataan koira väkisin kauemmas. Tällä tavalla voi kaataa bensaa liekkeihin, kuten jokainen, joka kyseistä tapaa on kokeillut, tietää.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
Jatka lukemista VIP-jäsenenä. Näet aiheeseen liittyvän videon.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.
Moi! Mä olen hankkimassa lemmikeiksi kesyrottia. Mietin, onko sulla tietoa kesyrotista?
Mietin esimerkiksi mitenköhän niitä kannattaisi lähteä kouluttamaan tärkeisiin, varsin usein suoritettaviin hoitotoimenpiteisiin, kuten kynsien leikkaamiseen ja hännän pesuun ja rasvaukseen, niin että esim. näistä hoitotoimenpiteistä muodostuisi molemmille osapuolille (rotalle ja ihmiselle) ihan kiva juttu?
Tai milläköhän eri tavoin rottia voisi virikkeellistää ja mitä käyttäytymistarpeita rotilla on ja millä tavoin niille voisi mahdollistaa sen että pääsevät näitä käyttäytymistarpeita toteuttamaan?
Ainakin se on hyvin tärkeä asia, että ovat laumaeläimiä, mulle tulossa 4 poikarotan lauma. 🙂
Jotenkin todella vähän löytyy rottiin liittyen informaatiota näistä aiheista, ainakaan suomeksi, tai sitten mä en vaan ole löytänyt.
Onpa avartava näkökanta! miten käytännössä tehdään narusta positiivinen ja mahdollistava asia? Millaisia käytännön harjoituksia tässä voisi tehdä? Entä miten edetään kohti koiran omaa valintaa, mistä lähdetään liikkeelle arkilenkeillä ja miten kannatta edetä esimerkiksi muita koiria vastaantullessa?
Keinoja on monia! Yksi keino on yhdistää narun kiristyminen johonkin hauskaan, jolloin narusta tulee vihje myös kontaktille helposti 🙂