Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Turpahihna puhuttaa tutkijoita. Sitä voi käyttää koristeena tai sillä voi saada paljon haittaa aikaan. Vastuu on käyttäjällä eli ratsastajalla.

Turpahihnan kiristäminen jopa yhdellä reiällä vaikuttaa kuolaintuntumaan – mitä kirempi turpis on, sitä herkempi hevonen on kuolaimille, toisin sanoen sitä vähemmän hevonen pystyy välttämään kuolaimen painetta.

Turpahihnan tiukkuuden vaikutusta testattiin hevosilla, joiden ratsastajat eivät tienneet kuinka tiukalla turpikset milloinkin olivat. Kuolaintuntumaa mitattiin erityisellä ohjastuntumamittarilla. Turpiksen tiukkuus säädettiin normaaliksi, sitten kiristettiin yhdellä reiällä ja vielä löysättiin yhdellä reiällä.

Yhden reiän vaihtelulla turpiksen kireydessä on merkitystä. Älä kiristä turpista saavuttaaksesi “paremman tuntuman” hevosen suuhun. Voisiko ongelman ratkaista jollakin muulla keinolla?

Miten sinä koulutat hevosen ohja-avuille?

Noseband Tightness’ Effect on Performance Horse Behavior,  Christa Lesté-Lasserre

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “Turpahihnasta

 • 2.5.2012 at 19:52
  Permalink

  Turpahihna on melko tarpeeton suitsien osa, jonka tarkoitus on ilmeisesti pitää suitset vain paremmin päässä. Kuolaintuntumaan turpahihna ei saisi vaikuttaa mitenkään. Itse en ole omalla hevosellani juuri turpahihnaa käyttänyt, mutta välillä puettiin ihan vaan sen takia että tottuu myös siihen. Kisoissa ja valmennuksissa turpahihna yleensä kumminkin vaaditaan, enkä usko että siitä on hevoselle haittaa enempää kuin hyötyäkään..näpräämistä on ihmiselle enemmän;). Nykyään ratsastan vuokrahevosia ja ratsastuskoulun hevosia. Melkein joka tunti opettaja korjaa ratsastamani hevosen turpahihnaa kireämmälle koska olen jättänyt sen hänen mielestään liian löysälle. Ollaan käyty tästä asiasta keskustelua moneen kertaan. Selityksenä olen kuullut mm.että hevonen pääsee liikuttelemaan liiaksi suutaan ja pelaamaan kielellä..ja pahimmillaan hevonen voi vaikka nielaista kielensä. En ole koskaan kuullut kyllä että näin voisi käydä ratsastuskoulun koulutunnilla, ravihevosia hiitatessa kyllä, mutta niilläkin kieli sidotaan juuri tämän riskin takia. Uskon että jos ravihevosilla käytettäisiin turpahihnaa se saattaisi vaikuttaa melkoisesti niiden hapenottokykyyn ja näin myös ratsupuolella jos hihna kiristetään tiukalle.Aion myös jatkossa jättää turpahihnan löysälle. Toisen vuokrahevoseni omistaja vaatii kiristämään turpa-sekä alaturpahihnan tiukalle koska hevonen liikuttelee suutaan ja että suitset voivat hiertää hevosen päätä jos turpahihnat ovat liian löysällä.En ole eläessäni tavannut hevosta jolla olisi hiertymät liian löysästä turpahihnasta mutta konflikteja omistajan kanssa en halua tämän asian takia. Sitten se tärkein eli hevosen suun liikuttelu ratsastuksen aikana, se on normaalia ja hevosen täytyy mielestäni saada sitä tehdä. Jos on suurempaa suun liikettä, vastustelua tms. ratkaisu tähän ei missään tapauksessa ole turpahihnan kiristys! Itse olen ratsastanut yhden hevosen jolla oli kielen kanssa pelaamista pois tästä “ongelmasta” ilman turpahihnaa, käyttäen ajoittain ravipuolelta hommattua kumista “kuolaimen nostajaa” joka nousi kuolainrenkaista ja yhdistyi turvan yläpuolella kiinnittyen niskahihnaan. Ihan perus nivelellä sai ratsastaa, ilman turpahihnaa ja hyvin toimi :). Jokainen hevonen tulisi opettaa ensin maastakäsin, myös ohjasotteet. Kaikenlaiset apuohjat kannattaa heittää menemään, hevosen koulutus onnistuu ilman niitäkin. Tämän olen nähnyt ja kokenut ja hyväksi todennut!

  Reply
 • 18.5.2012 at 14:05
  Permalink

  En ole koskaan käyttänyt hevosellani turpista enkä käytä. Jos hevoseni alkaa aukomaan suutaan tai käyttäytyä muutoin levottomasti, haluan tietää siitä. Se ei ole hevosen vika siinä vaiheessa, se on minun vikani.

  Reply
 • 10.9.2014 at 18:24
  Permalink

  Minä koin ensimmäisen kerran tilanteen että todella tarvitsin turpahihnaa. Vasta minulla hetken ollut lv-tamma on entinen ravuri, toki toiminut ratsuna jo useita vuosia, mutta silti herää ravifiilikseen kun aletaan ravata. Toisinaan nostaa pään ja puree kuolaimeen kiinni ja sitte mennään – oli ohjastuntuma tai ei. Ilman turpahihnaa pelaa kuolaimen kanssa niin että rouskutus vain käy. Myös löysin ohjin. Suitsia olen säätänyt säätämästä päästyäni ettei varmasti olisi pahantuntuinen.
  Turpahihnan kanssa ei moista pääse tekemään ja hevonen on muutenkin hieman rauhallisempi eikä sen siis tarvitse olla edes tiukassa.
  Crossunderien kanssa toistaiseksi löytynyt rauha ja jarrut mutta muu työskentely vaatii melkosesti vielä harjotusta, jatkamme etsintöjä oikean kuolaimen ja suitsimallin löytämiseksi.

  En halua satuttaa hevosta väärillä kuolaimilla saati hihnoilla mutten myöskään pidä ajatuksesta että olemme liikenteessä jarruttomina melkoinen turvallisuusriski.

  Reply

Mitä mielessä?