Omaehtoisuuteen perustuva kouluttaminen sekä positiivinen koulutustapa usein lähtee siitä ajatuksesta että koulutettava ei ole kytkettynä, vaan vapaana. Olen itsekin miettinyt, että on haastavampaa opettaa hevoselle hoitotoimet niin, että hevonen on vapaana. Nyt ajattelen kuitenkin hieman toisin – todennäköisesti narussa oleminen on kuitenkin haastavampaa kuin vapaana seisominen.
Sitä, mitä kaikkea hevonen hyväksyy ja tekee vapaana ollessaan, voidaan pitää mittarina koulutuksen onnistumisesta. On hyvä tapa opetella asioita vapaana, jotta voi pysyä rehellisenä hevosen aitoon motivaatioon. Kuitenkin riimun käyttämisellä ja kiinni sitomisella on mielestäni aika paljon potentiaalia, jota ei kannata jättää käyttämättä.
Miksi hevonen kannattaa joskus sitoa kiinni?
Miksi hevosta kannattaa sitoa kiinni ja miksi riimua kannattaa käyttää? Vaikka hevonen olisi käsiteltävissä ilman narua, on tilanteita, joissa sen liikkumista on rajoitettava – esimerkiksi matkustamisen aikana hevonen sidotaan kiinni. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitkä kaikki tekijät kertovat hevoselle vapaana ollessa, että nyt on turvallista? Tämä helposti unohtuu kun kouluttaa hevosia itselleen –
Kiinni pitämiseen liittyviä ongelmia on erilaisia: joissakin tapauksissa naru aiheuttaa hevosessa tunnereaktion, mikä ilmenee steppaamisena ja levottomuutena. Joissain tilanteissa naru taas hevosen mielestä estää tai hidastaa lopullista päämäärää, eli hevonen odottaa selkeästi jotain ja naru estää sitä.
Kaikille tilanteille yhteistä on se, että riimuun ja naruun pitäisi saada liitettyä rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Yksi tapa on heittää riimu ja koko kiinni pitäminen kokonaan romukoppaan ja unohtaa koko juttu. Toinen tapa voisi olla se, että koulutetaan hevoselle asioita vapaana, mutta liitetään harjoituksiin myös lopulliset välineet jossain vaiheessa.
Voiko kiinni pitämistä opettaa positiivisesti?
Voi. Perinteinen tyyli on ollut se, että hevonen oppii olemaan kiinni olemalla kiinni. Tämä toimii ihan hyvin, mutta tilanteeseen voi alkaa liittyä lieveilmiöitä, kuten kuopimista ynnä muuta pyörimistä. Toki voi myös olla, että kaikki menee hyvin, ja silloin ei kannata muuttaa mitään. Pahimmillaan hevonen ei kestä ajatusta kiinni olemisesta ja saattaa repiä varusteet, rakenteet tai itsensä hajalle törmätessään riimun paineeseen.
Mitä sitten voi tehdä, jos hevonen pitäisi pystyä sitomaan kiinni, mutta haluaisit liittää siihen positiivisia kokemuksia? Entä jos haluat riimusta ja narusta turva-ankkureita, jolloin hevonen itse asiassa rauhoittuu entisestään kun se sidotaan kiinni?
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi hevosen kytkemistä ja sitä, miten sitä voi positiivisesti harjoitella.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.