Tyypillisimmät ratsujen käytösongelmat
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Englannissa tutkittiin 791 hevosen aineistosta, mitkä ongelmat ovat yleisimpiä ratsuilla. Yli 90 % hevosilla esiintyi jotain ongelmia ratsastettaessa. Yleisimpiä ongelmia olivat tutkimuksen mukaan vastustelu tai hidastelu (84 %), epämukavuuden eleet (61 %), hyppäämisongelmat (36 %) ja äärimmäiset konfliktit (22 %).

Samassa tutkimuksessa selvitettiin riskitekijöitä edellä mainittuihin ongelmiin. Satulan sopivuusongelmat korreloivat kaikkien käytösongelmien kanssa. Kavioterveys ja kengitys korreloivat etenkin hyppäämisongelmien, hidastelun ja vastustelun sekä epämukavuuden eleiden kanssa. Ratsastajan ajattelutapa ja lähestymistapa korreloi kaikkien ongelmakäytösten kanssa.

Apujen käytön epäjohdonmukaisuus, apujen yhtäaikaisuus sekä perinteiset, negatiiviseen vahvistamiseen perustuvat koulutusmenetelmät ovat kaikki riskitekijöitä konflikteihin hevosen kanssa. Tutkimuksen lopputulemana todetaan, että ratsastajien tulisi oppia havainnoimaan ja tunnistamaan syyt erilaisetn ongelmakäytösten takana nykyistä paremmin; pelkkä ongelmatilanteiden käsittely ei ole hedelmällistä pitkässä juoksussa.

Hockenhull, Greighton (2010), Equipment and training risk factors associated with ridden behaviour problems in UK leisure horses, Journal of veterinary behavior 1: 52.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

0 kommenttia kirjoitukseen “Tyypillisimmät ratsujen käytösongelmat

Mitä mielessä?