Tyytyväinen harrastuskoira – leppoisasti tauolla

Koiran taukotoiminta on yksi asia, josta olen muuttanut omaa käsitystäni ja mielipidettäni ajan mittaan. Aiemmin ajattelin, että tauko on osa harjoittelua, ja toki tätä mieltä olen edelleen. Nyt kuitenkin koen, että taukoa ja varsinkin rauhoittumista voi rakentaa monella eri tavalla rinnakkain – ei ole pakko sitkutella taukoja jos se on koiralle syystä tai toisesta haastavaa.

Tauko voi olla koiralle paineen tai turhautumisen aihe. Mikäli koiraa joutuu kehottamaan tauolle, se voi alkaa hylkiä taukoalustaa tai -paikkaa. Tauon kuitenkin pitäisi olla koiralle aidosti palauttavaa, ja usein koira myös kaipaa taukoa, vaikka ei sinne syystä tai toisesta itse pysty hakeutumaan.

Onnistunut tauko rakennetaan mielestäni monella erilaisella harjoituksella, ja leppoisa tauko on lopputulos, ei kriteeri. Erilaisten taukopelien avulla voidaan purkaa taukoon liittyviä konflikteja ja lisätä koiran hallinnan tunnetta harjoituksen aikana. Olisi hienoa, jos koira osaisi itse kertoa, milloin on hyvä hetki harjoitteluun ja milloin taas olisi tauon paikka.

Voit harjoitella taukopeliä, vaikka et harrastaisi mitään lajia. Siitä voi olla apua arjessa, kun koira pitäisi saada pysymään alustalla tai kun sen pitäisi oppia odottamaan vapautusta. Taukopelin avulla voit harjoitella myös malttia ja luopumista koiralähtöisellä tavalla.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä voit lukea jutun loppuun ja katsoa yksinkertaisen taukopelivideon.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?