Tyytyväinen hevonen – aikabudjetti on hyvinvoinnin mittaaja

hevosen kouluttaminen

Hevosen aikabudjetti tarkoittaa sitä, mihin kaikkeen hevonen aikaansa vuorokaudessa käyttää. Hevoselle normaali aikabujdetti koostuu laiduntamisesta, sosiaalisesta toiminnasta, liikkumisesta ja levosta. Laiduntamista, joka sisältää syömisen lisäksi sosiaalisen toiminnan ja jatkuvan kävelypainotteisen liikkumisen, hevonen harrastaa jopa 60 – 75 % ajastaan, mikäli sillä on siihen mahdollisuus. Laidunkaudella hevosen päivärytmi on usein hyvin erilainen kuin tallikaudella.

Hevosella on suuri tarve pureskella

Ottaen huomioon, että hevonen on suunniteltu käyttämään suutaan suurimman osan ajastaan, rajoitettu ruokinta voi aiheuttaa pureskeluntarvetta, joka kohdistuu ei-toivottuihin paikkoihin. Hevonen pureskelee laiduntaessaan jopa 60 000 kertaa vuorokaudessa, ja sillä on siihen valtava motivaatio. Valtava motivaatio syödä ja pureskella aiheuttaa riskin kehittää ns. oraalinen stereotypia, kuten imppaaminen.

Laitumella hevonen on kiireinen ja usein tyytyväinen

Laitumella ollessaan hevonen heiluttaa häntää noin 30 kertaa tunnissa, ravistaa päätään noin kolmesti tunnin aikana ja värisyttää ihoaan keskimäärin 11 kertaa tunnissa. Vaikka näyttää siltä, että hevonen vain laiduntaa, se tekee samaan aikaan paljon muutakin – pitää ötököitä loitolla ja seuraa ympäristöään. Päivittäistä liikkumisen määrää rajoittaa luonnossa elävillä hevosilla vesipisteen sijainti ja riittävät laitumet suhteessa veden saantiin. Laitumella ollessaan hevonen liikkuu pääsääntöisesti kävellen, ravi ja laukka ovat harvinaisia.

Tallissa ja tarhassa hevonen voi kokea tylsistymistä

Tallikaudella esimerkiksi omaehtoinen liikkuminen vähenee, koska hevoset harvoin liikkuvat tarhoissa, vaikka niillä olisi siihen tilaa. Liikkuminen tarhassa edellyttää usein ruokintaratkaisuja tai lajitovereita, jotka pitävät liikkeessä. Tarhaolosuhteissa aktivoiva ruokinta ja kaverit eivät aina ole täysin helppoja ratkaisuja, eikä kaikissa tapauksissa edes mahdollisia esimerkiksi turvallisuussyistä. Talvi ja kesä ovat hevoselle meidän olosuhteissa hyvin erilaista aikaa ja voi olla, että hevonen kokee olevansa talvella liian passiivinen ja kesällä laitumella liian aktiivinen.

Hevosen hyvinvointi on suhteellista ja perustuu hevosen omaan kokemukseen

Ei ole olemassa ns. ideaaliaikabudjettia, johon jokaisen hevosen pitäisi pyrkiä. Luonnossa elävien hevosten aikabudjettia käytetään esimerkkinä ja siihen usein verrataan avaintekijöitä, kuten kävelyn ja ruokailuun käytettävän ajan määrää. Hyvinvointi on kuitenkin suhteellinen käsite ja se perustuu hevosen omaan kokemukseen tilanteesta. On kuitenkin tärkeää tuntea oma hevosensa ja sen arki, koska sillä voi olla suuri merkitys kyseisen hevosen hyvinvoinnille ja jopa terveydelle. Aikabudjetin laatiminen on erinomainen oman hevosen havainnointiharjoitus!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet lyhyen videon, jossa selostan miten hevosen aikabudjetti laaditaan. Tarvitset ruutupaperin tai taulukko-ohjelman ja lisäksi sinulla on hyvä olla jonkinlainen käsitys siitä, mitä hevonen tekee esimerkiksi tarhassa ollessaan ja kuinka kauan sillä kestää syödä päivittäinen heinäannos.

Näet myös tunnin mittaisen luennon, jossa avaan aikabudjetin käsitettä laajemmin.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan. 

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?