Tyytyväinen hevonen – kengityshaasteita ratkomassa

Jaa tämä sivu:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Hevosella voi olla monta syytä vastustella kengitystä, ja ihminen yleensä joutuu valitsemaan sen todennäköisimmän syyn, jota lähtee hoitamaan. Ihmisen suhtautuminen ongelmaan vaikuttaa hoitotapaan enemmän kuin mikään muu asia – ajatellaanko että syy vastusteluun on *#&ily tai muu henkilökohtainen toiminta vai ajatellaanko, että hevosella voi olla joku muukin syy vastusteluun?

Hevonen ja muut lemmikit ovat ehkä niin lähellä, että niiden käyttäytymistä tulee helpommin tulkittua oman stressireaktion takaa. usein tämä ajattelutapa vain lisää vastustelua, koska se saa ihmisenkin vastustamaan. Meillä on mahdollisuus käyttää harkintaa ja ymmärtää eläintä sen sijaan että otamme sen toiminnan henkilökohtaisesti.

Vuosia sitten minulla olisi ollut vain yksi tapa kengitysongelmien hoitoon. Kivun poissulkeminen on tietenkin tärkeää, ja joskus kengittämisen vaikeus voi olla ensimmäinen vihje siitä, että hevosella on kipuja. Kivun ohella hevonen voi kokea epämukavuutta tai väsymistä, jotka voivat vaikuttaa suoritukseen. Aiemmin olisin neuvonut harjoittelemaan baari auki/baari kiinni – menetelmällä, jossa hevosta olisi palkittu koko ajan kun jalka on ylhäällä ja lopetettu palkitseminen kun jalka on maassa. Tämä tapa on ihan käyttökelpoinen, mutta sen rinnalla pitää olla muitakin harjoituksia, jotta kengitys onnistuu oikeassa tilanteessa.

Harjoittele pala kerrallaan

Yksi seikka, joka jää usein huomaamata, on tilanteen pitkä kesto. Harva hevonen joutuu seistä paikoillaan kiinni sidottuna yhtä pitkään muuten kuin kengityksen aikana. Jo pelkästään tämä yksin voi aiheuttaa ongelmia ja sitäkin voi harjoitella. Voit esimerkiksi kellottaa, kuinka pitkään hevonen pystyy seistä kengityspaikalla, jos sille ei kukaan tee mitään. Mikäli tässä on haasteita, on hyvin epätodennäköistä, että tilanne olisi yhtään helpompi kolmella jalalla.

Jatka lukemista liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki liki 200 aiemmin julkaistua videota. VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastit, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?