Kanit kaivavat tunneleita, mutta kuljetusboksiin niitä voi olla hankalaa saada. Riippuu omistajasta, missä valossa kani kuljetusboksin näkee – se voi olla mobiili turvapaikka tai väliasema ikäviin tapahtumiin. Kanin hyvinvoinnin kannalta on hyvä asia, että se viihtyy boksissa ja osaa olla siellä rennosti.
Älykkäänä eläimenä kani oivaltaa nopeasti boksin idean ja välttää menemästä sisään. Vaikka kanit muuten viihtyvät piiloissa, kuljetusboksia ne usein hylkivät. Syynä on sama ilmiö kuin useimmilla kissojen hiekkalaatikoilla: laatikko muodostaa ansan. Harva eläin hakeutuu vapaaehtoisesti pieneen tilaan, josta on vain yksi ulospääsy. Ne oppivat kerrasta välttämään paikkoja, joista niiden ulospääsy estetään. Kanin piiloihin pätee sama juttu, kani on enemmän koppinsa päällä kuin sisällä, jos kopissa on vain yksi kulkuaukko.
Edellä mainituista syistä johtuen laatikko kannattaa esittää ensinnäkin temppualustana, johon liitetään paljon mukavia asioita. Toiseksi laatikko kannattaa esittää väliasemana johonkin hauskaan, eli että laatikon kautta mennään toistuvasti kivoihin kohteisiin. Jokainen kani on mahdollista opettaa viihtymään laatikossa, eikä treeniin tarvita mitään etukäteistaitoja.
Mitä hyötyä kanin kouluttamisesta sitten on?
Mitä tahansa temppuja kanilleen opettaakaan, tekee samalla suuren parannuksen pupun hyvinvointiin. Kani ei lemmikkinä kohtaa samanlaisia haasteita kuin luonnossa (eikä toki tarvitsekaan) ja sen elämä on päivästä toiseen hyvin samanlaista. Kouluttamisella on monta todistettua hyötyä, ja siksi kannattaa aloittaa jo tänään!
1. Kouluttaminen lujittaa omistajan ja kanin välistä suhdetta. Herkkänä eläimenä kani inhoaa sitä, ettei se pysty ennakoimaan omistajansa tekemisiä. Jos omistaja esiintyy välillä hyvänä tyyppinä ja välillä pakottajana, kani stressaantuu. Kouluttaminen tarjoaa välineen yhteisen kommunikaation parantamiseen ja toisen ymmärtämiseen. Mitä enemmän opetat kanille asioita palkkioiden avulla, sitä enemmän se luottaa sinuun!
2. Kouluttaminen on virike. Jopa turhien taitojen opettelu on hyvinvoinnin kannalta toivottavaa, koska oppiminen tarjoaa aivoille työtä. Jos pysähdyt hetkeksi ajattelemaan, kuinka paljon kanin tarvitsee päivittäin ajatella, ymmärrät että ne kaipaavat aivokarkkia. Uusien asioiden oppiminen on kanille samanlainen kokemus kuin meille ihmisille suosikkisarjan katsominen, hyvän kirjan lukeminen tai pelin pelaaminen. Oppiminen tarjoaa uppoutumisen kokemuksia!
3. Kouluttaminen vaikuttaa kanin käsiteltävyyteen ja mielialaan. Liian laitosmainen elämä voi masentaa kania. Masentunut kani on passiivinen ja kiukkuinen. Se kököttää paikoillaan ja harjoittaa passiivista (tai aktiivista) aggressiivisuutta. Jokainen ymmärtää, ettei tällainen elämä ole kanin kannalta kivaa. Kouluttaminen kasvattaa kanin itseluottamusta ja aloitekykyä. Se vapauttaa hyvää mieltä tuottavia välittäjäaineita, jotka vaikuttavat tunnetilaan ja sitä kautta mielialaan. Hyväntuulista kania on helpompi käsitellä. Kouluttaminen ehkäisee masennusta!
Tämän opasvideon myötä hyviä treenejä! Jaa omat treeninne #tyytyväinenkani