Kissaa markkinoidaan joskus helppona lemmikkinä, mutta kuten jokainen kissaihminen tietää, se ei todellakaan ole sitä. Kissalla on viisi tehokasta ja lamauttavaa asetta, joita et halua aktivoida. Sillä on ääni, jota se osaa käyttää sekä olemus, joka ilmentää hyvin tehokkaasti tyytymättömyyttä.
Mitä sitten pitää tehdä, jos kissa kuitenkin kaikesta huolimatta toimii ei-toivotulla tavalla? Saako kissaa komentaa? Pitääkö kissaa suihkuttaa vesipullolla? Annan kolme esimerkkiä ei-toivotusta käyttäytymisestä ja jäsenille videon, jossa kerrotaan yksi yksinkertainen ratkaisu kaikkiin näihin ongelmiin.
1. Kissa huutaa ovella ja pyrkii ulos
Kun päätät ulkoiluttaa kissaa valjaissa ja sitä kautta tarjota sille mielekästä tekemistä ja virikettä, tulet nopeasti huomaamaan, ettei kissalle riitä mikään. Puoli tuntia pihalla seisoskelua ja puhelimen selaamista on iso satsaus, mutta kissa ei ole siihen kovinkaan usein tyytyväinen. Kun keli on sopiva ja puitteet kohdallaan, kissa jaksaa olla ulkona vaikka kuinka pitkään. Silloin omistajan rooli mahdollisuuksien tarjoajasta ja portista ihanalle pihalle muuttuukin ankeuttajaksi ja sisälle kuskaajaksi. Hyvästä ideasta voi pahimmillaan saada miinuspisteitä ja lisäbonuksena kissa on useita tunteja ovella huutamassa ja muistuttamassa.
2. Kissa penkoo huonekasveja ja levittää multaa
Huonekasvit kannattaa valita niin, että ne eivät ole myrkyllisiä, koska niitä tullaan joka tapauksessa maistelemaan. Multa ja vihreät oksat kiinnostavat kissoja, ja voitkin varautua siivoamaan multaa lattialta hyvin usein. Mikäli haluat paikalla ollessasi keskeyttää mullan kaivamisen, kannattaa se opettaa kissalle etukäteen. Varmista myös, että kissalla on käytettävissä muita, yhtä kiinnostavia virikkeitä kuin kasvit.
3. Kissa kiipeää verhoihin ja raapii huonekaluja
Kissa käyttää ja tarvitsee kolmiulotteista tilaa. Se tarvitsee välttämättä myös sallittuja kohteita raapimiseen. Valitettavasti kissa valitsee itse kohteet, joita se raapii – omistaja ei oikeastaan voi muuta kuin tarjota samankaltaista materiaalia sallittuun kohteeseen. Sinänsä verhoissa roikkuminen ja huonekalujen raapiminen eivät siis ole ongelmia ja kissalla tulisi olla mahdollisuuksia toteuttaa itseään. Mikäli haluat keskeyttää kissan toiminnan, se on kuitenkin mahdollista ilman väkivaltaa ja säikyttelyä.
Näihin jokaiseen ongelmaan saa apua kissan virikkeellistämisestä, josta on jo monta juttua tehtynä. Näihin ja muutamiin muihinkin ongelmiin voi käyttää yhtä ratkaisua, joka on helppo opettaa kissalle. Näet videon aiheesta liittymällä jäseneksi.
Miksi vesipullo tai komentaminen eivät ole hyviä ideoita?
Kissan säikyttely ei ole koskaan hyvä ajatus. Jotta niin sanottu rankaisu tai toruminen toimisi, kissan tulisi säikähtää. Tästä johtuu se, että sekä fyysinen rankaisu että toruminen ovat huonoja ideoita. Ne aiheuttavat kissalle turhaa stressiä ja lisäksi niiden myötä omistaja alkaa esiintyä kissan silmissä epäluotettavana – kissa ei mitenkään voi ennakoida, milloin omistaja on hyvissa aikeissa ja milloin pahoissa aikeissa. Kissan stressi näkyy sen käyttäytymisessä. Pahimmillaan kissa vetäytyy ja passivoituu tai alkaa käyttäytyä aggressiivisesti, mikä taas lisää ongelmia suhteessa omistajaan. Älä siis aloita ikävää kierrettä säikyttelemällä kissaasi!
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa kerron miten kissan ei-toivottuun toimintaan voi puuttua.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.