Tyytyväinen kissa – perushuolto positiivisesti

Kissan huoltoon kuuluu sellaisia asioita, jotka eivät ole harjoittelematta helppoja. Kukaan kissa ei ole huoltovapaa ja siitä syystä kannattaakin valmistautua erilaisiin toimenpiteisiin, vaikka akuuttia tarvetta ei olisikaan. Pienellä huollolla voi välttää isompia remontteja – esimerkiksi hampaiden harjaaminen voi säästää kissaa ja kukkaroa.

Mitä väliä, miten huolto suoritetaan?

Huoltotoimet ovat välttämätön paha. Onko sillä niin väliä, miten kissa toimenpiteisiin suhtautuu, jos ne kuitenkin päättäväisesti tehdään? Riippuu toki siitä, kuinka usein huolto tapahtuu – päivittäinen epämukavuus on huono asia, kun taas tyytyväinen kissa voi helpommin sietää pienen jakson puoliväkisin tehtyjä toimenpiteitä.

Mikäli jokin asia, kuten harjaus tai hampaiden pesu tai lääkkeiden tai lisäravinteiden antaminen toistuu jatkuvasti, siihen kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota. Omistajana et halua sotkeutua kissan silmissä mihinkään epäilyttävään toimintaan, joka ei kestä päivänvaloa. Et halua, että kissasi alkaa stressata seurassasi etkä varsinkaan halua, että kissan stressi kroonistuu. Se nimittäin näkyy ja tuntuu, mikäli näin pääsee käymään. Kissa on herkkä olento, jolla stressi aiheuttaa paljon ongelmia.

Rauhallisin ja päättäväisin ottein?

Suosittelen jättämään päättäväisyyden nurkkaan siinä vaiheessa, kun kohteena on eläin. Kissa, kuten mikään muukaan eläin, ei ymmärrä sellaisia käsitteitä kuin sisu, päättäväisyys tai periksiantamattomuus. On totta, että erittäin taitavasti tehtynä erilaisia käsittelytoimenpiteitä voi harjoitella sillä tavalla, että irti päästäminen ja helpotus vahvistavat oikeaa käytöstä. Kissaa ei kuitenkaan saa opetettua hyväksymään toimenpiteitä tekemällä niitä väkisin ja pitämällä kissaa pakolla kiinni. Lue lisää ajatuksia pakkosylityksestä, jota en suosittele. Rauhalliset ja päättäväiset otteet ovat hyvä asia silloin, kun toimenpide on kissalle tuttu ja se hyväksyy sen. Koulutusmenetelmänä rauhalliset ja päättäväiset otteet eivät toimi.

Mitä haittaa pienestä epämukavuudesta on?

Elämä ei aina ole pelkkää juhlaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisi perusteltua pakottaa kissaa. Kissan elämässä on muitakin vastoinkäymisiä, omistajan ei tarvitse olla yksi niistä. Jokainen kiinnipitäminen on pois sylissä viihtymisestä. Jokainen pakottaminen lisää ja herättää epäluuloisuutta, joka lisää stressiä. Jokainen puoliväkisin tehty toimenpide on pois luottamuspankista ja kissan hallinnan tunteesta. Pienikin vastakkainasettelu kissan ja omistajan välillä luo jännitettä, murentaa suhdetta ja vähentää kissan (ja omistajan) mahdollisuuksia ennakoida toisen osapuolen tekemisiä. Jokainen taistelu opettaa kissalle, ettei sen mielipiteellä ole väliä, mikä taas laitostaa ja masentaa kissaa.

Miten saat positiivisen kierteen päälle?

Ajatellaan hetki luottamuspankkia. Sinne toisaalta tallettuvat myönteiset kanssakäymiset, jotka kasvavat korkoa yleistyen kissan asenteessa muihin tilanteisiin ja muihin ihmisiin. Toisaalta pankista nostetaan aina silloin, kun jotain epämiellyttävää tapahtuu. Luottamuspankissa on se hyvä puoli, että sinne saa tehtyä talletuksia omalla työllä. Nostojen suuruuteen vaikuttaa toimenpiteen vakavuus ja kesto.

Ajatuksen ydin on siinä, mitä sinun täytyisi tehdä, jotta luottamuspankin velat alkaisivat tuntua saatavilta. Miten saisit nostot käännettyä talletuksiksi?


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa kissojen tyypillisissä hoitotoimissa nostot käännetään talletuksiksi.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!


Mitä mielessä?