Alustatalkoiden ensimmäisessä osassa käytiin läpi alustan opettamisen perusteet. Mikäli juttu jäi välistä, siihen voit tutustua täällä. Alusta tai peti toimii kätevänä ankkurina arjessa ja se on todella monikäyttöinen myös muussa harjoittelussa.
Alustalta tehtävälle
Kätevää on lähettää koira alustalta uuteen toistoon. Tämä tyyli voi pelastaa harjoituksen vieraassa paikassa kokonaan, kun on jotain muutakin tuttua kuin itse tehtävä. Alustalla ei tässäkään tapauksessa tarvitse maata, koska makaaminen saattaa olla jopa alustaa pilaava tehtävä – koira ei välttämättä halua kaiken muun ohella tehdä maahan- ylös -jumppaa.
Mitä se sitten voi kertoa, jos koira ei mene alustalle? Sen sijaan, että ajattelee lähtöalustaa tehtävänä itsessään, tykkään ajatella sitä olen valmis-ilmaisuna. Mikäli koira ei hakeudu alustalle, se voi kertoa esimerkiksi näistä asioista:
- Koira ei halua tehtävälle, joka kyseisessä tilanteessa alustalle menemisestä seuraa (muutaman toiston jälkeen)
- Koira kokee ympäristössä jotain sellaista, että se ei kykene keskittymään alustalle menemiseen
- Koira on väsynyt tai se ei keskity
Haluaisin saada koirasta kaikkea edellä mainittua informaatiota, mutta en mielellään niin, että se näkyy varsinaisessa tehtävässä. Alustaa käyttämällä säästät varsinaisen tehtävän puhtaampana.
Alusta takaporttitehtävänä
Alusta alkaa pitkään treenattuna vetää koiraa puoleensa, mikä on hyvä asia. Alustan merkitystä turva-ankkurina voi korostaa tekemällä alustasta takaporttitehtävän. Kun koiralla on useampi kuin yksi oikea vaihtoehto jossakin tilanteessa, koiralla on enemmän tilaa toimia ja se voi vähentää esimerkiksi sijaitoimintoja tai kipsaamista tai muuta paineistumista.
Takaporttitehtävän idea on se, että jos et ymmärrä, osaa tai halua, mene alustalle ja siitä saa palkan. Tätä kautta ajateltuna alusta voi olla myös todella kätevä häiriötreenissä.
Alustalla on monta roolia
Alustaa voi käyttää ihan vaan taukoa merkkaavana kohteena, eli opettaa koiran makaamaan alustalla vihjeestä. Se on ehkä se perinteisin tapa ja se on erittäin hyvä idea. Alusta taipuu myös monenlaiseen viestintään, kuten edellä esittelin. Alustaa voi halutessaan käyttää monella tavalla apuna ja koiran tukena; sitä suurempi merkitys alustalla on, mitä enemmän sillä on koiralle mielekkäitä rooleja.
Alusta voi samalle koiralle olla tilanteesta riippuen taukopaikka, takaporttitehtävä, häiriöistä pois kuljettava lentävä matto, lähtölaituri kivalle tehtävälle tai tehtävän harjoittelussa toimintaa aikaansaava kohde! Aika kätevää, varsinkin jos miettii, että kyseessä on pala kangasta.
Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän
VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi erilaisia tapoja käyttää alustaa harjoittelussa.
VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.