Tyytyväinen koira: autoilu mukavaksi

Mitä jos koira ei halua olla autossa? Kärsiikö se matkapahoinvoinnista? Eikö koira malta rauhoittua autossa?

Autoilu on yksi asia, johon tulee kiinnitettyä melko vähän huomiota jos se toimii. Jos taas koira intoilee liikaa tai ei enää suostu menemään autoon, on hyvä pysähtyä miettimään, mistä voi olla kyse. Tässä artikkelissa keskityn tilanteeseen, jossa koira ei syystä tai toisesta halua mennä autoon tai ei nauti autoilusta.

Miksi koira ei halua mennä autoon?

Autoilu on meille ihmisille aika palkitsevaa; meillä on hallinnan tunne, voimme ajaa mihin huvittaa ja milloin tahansa – auto tuo meille vapautta. Koiran ajatus autoilusta ei välttämättä ole täysin yhtä mukava tai selkeä, vaan siinä voi olla mukana suurtakin konfliktia.

Moni koira kärsii matkapahoinvoinnista, jonka jäljet saattavat näkyä pitkäänkin asenteessa matkustamiseen. Itsekään en suuresti nauti istua takapenkillä mutkaisella hiekkatiellä. Vaikka pahoinvoinnin fyysiset oireet poistuvat, on todennäköistä, että psyykkiset oireet säilyvät pidempään.

Koiralle jokainen automatka voi olla täysi mysteeri ja autoon hypätessään koira ostaa sian säkissä. Koira ei autoon hypätessään tiedä, joutuuko se kuumaan autoon odottelemaan, kenties 10 tunnin mökkimatkalle vai kenties kivoihin treeneihin. Mitä johdonmukaisemmin koiraa viedään mukaviin paikkoihin, sitä vähemmän konfliktia saattaa autoiluun liittyä. Toisaalta yksi ikävä eläinlääkärikäynti voi jättää pitkät jäljet asenteeseen.

Entä jos koira pitää määränpäästä, mutta ei itse matkasta? Tässä kohtaa olisi hyvä tarkistaa matkustusolosuhteet, mitata koiran tila ja havainnoida koiraa matkan aikana: onko sillä epämukava olo, riittävästi tilaa ja muuten mukavat olosuhteet? Matkustaako se kovalla alustalla häkin pohjalla vai onko sillä kunnon patja alla? Pystyykö se omasta mielestään riittävästi havainnoimaan ulkomaailmaa ja osaako se rentoutua? Tunteeko se olonsa turvalliseksi autossa?

Mikä avuksi koiran autoiluongelmaan?

Jokainen autoiluhaasteista kärsinyt varmasti on kokeillut, mitä tapahtuu jos vaan jämäkästi laitetaan koira kyytiin. Harvemmin tilanne näin helpottuu, koirasta riippuen se voi pahentua tai alkaa näkyä muualla. Koira voi alkaa välttää tilanteita, joissa se joutuu autoon tai se voi pistaa hanttiin pahastikin. Koiraa vastaan taistelemisessa ei ole järkeä, ja se harvemmin tuottaa kestävää tulosta.

Ensimmäinen asia ratkaisun löytämiseksi on havainnointi ja hyvien arvausten esittäminen: mistä voi olla kyse? Havaintojen jälkeen kannattaa korjata ne asiat, jotka ovat helposti korjattavissa ja sitten laatia hyvä suunnitelma tulevaisuuteen. Mitä enemmän koira matkustaa, sitä tärkeämpää on, että se osaa rentoutua autossa ja nauttia matkoista. Esimerkiksi treenaavalla koiralla autoilun haasteet todennäköisesti näkyvät ennemmin tai myöhemmin suorituksissa, kun auto on kuormituksen lähde eikä palauttava paikka, kuten sen pitäisi olla.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Itse suosittelen aloittamaan tukitaidoista ja asennetyöstä; niistä on lähes aina hyötyä! VIP-jäsenenä näet videon, jossa käyn läpi autoiluun liittyviä tukitaitoja ja asenneharjoituksia.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!