Tyytyväinen koiranpentu: rakenna turvallisuudentunnetta ja toimivaa viestintää

älä osta pentutehtaasta

Poikkeusolot ovat innostaneet ihmisiä hankkimaan koiranpentuja. Tilanne on toisaalta hyvä pennunhankintaan, kun on enemmän aikaa olla kotona. Toisaalta taas positiivisten kokemusten hakeminen kodin ulkopuolella voi olla haastavaa kun osa paikoista on suljettu.

Mitä kaikkea pennun kanssa kannattaa ottaa huomioon tällaisena aikana?

Nauti ja rakenna koiranpennun turvallisuudentunnetta

Perheenjäsenistä tulee erittäin tärkeitä koiranpennulle. Arjesta kannattaa nauttia täysillä ja aloittaa tutustuminen kotiympyröistä. Pennulla ei voi olla liian hyvä itseluottamus tai turvallisuudentunne. Nämä ovat seikkoja, joiden puutteesta kärsii aina enemmän kuin niiden ylimäärästä. Vanhat uskomukset siitä, että koira pomottaa ja isottelee, kannattaa unohtaa. Valtaosa ongelmista koirien kanssa johtuu siitä, että niillä on epävarmuutta erilaisia asioita kohtaan.

Turvallisuudentunnetta ei voi pakottaa ja sen rakentaminen edellyttää tekoja. Tärkeää on se, että pennun ympäristö on turvallinen, eli että se ei satuta itseään kotona tai pihalla. Turvallisuuteen liittyy myös varusteet; väärät varusteet aiheuttavat turhia riskejä sekä pennulle että ympäristölle. Fyysiseen turvallisuuteen liittyy myös omistajan pelisilmä; mikä on riittävästi liikuntaa, mikä taas liikaa. Entä minkä verran pennulle täytyy turvata syvää ja palauttavaa unta. Pentu ei osaa tehdä aina valintoja oman hyvinvointinsa parhaaksi.

Fyysiseen turvallisuuteen kuuluvat esimerkiksi erilaiset alustat, paikat, tilat ja rakenteet: turvallisuudentunnetta ja itseluottamusta rakennetaan positiivisten onnistumiskokemusten kautta.

Lajienvälistä viestintää

Vaikka pentu on perheenjäsen, se ei ole ihminen. Se ei osaa ihmisen kieltä, eikä tätä kannata pitää tavoitteenakaan. Parhaassa tapauksessa koiran ja perheen välille kehittyy lajienvälistä viestintää, jossa sanoma kulkee molempiin suuntiin.

Viestintää rakennetaan samoin kuin turvallisuudentunnetta, ja itse asiassa viestintä on sosiaalista turvallisuutta. Koira kokee olonsa turvalliseksi perheessä kun se voi luottaa siihen, että se tulee kuulluksi ja sen tarpeet otetaan huomioon. Koira ei ainakaan minun mielestäni ole huonekalu eikä toisaalta myöskään ihminen, joka tietoisesti olisi ilkeä tai tuhma.

Toimivan vuorovaikutuksen kautta rakentuu sosiaalinen turvallisuus ja sosiaalisen turvallisuuden kautta syntyy luottamus. Koira alkaa luottaa ihmiseen, joka toimii ennakoitavalla ja kontrolloitavalla tavalla. Silloin pennulla on perheessään turvallinen olo, sen kanssa voi helpommin lähteä maailmalle hakemaan tiiminä lisää hyviä kokemuksia.

Sosiaaliseen turvallisuuteen kuuluu mielestäni myös muista erossa oleminen. Pennun olisi hyvä oppia luottamaan siihen, että perhe tulee takaisin eikä sitä hylätä yksin. Yksinoloharjoittelussa maltti on valttia, ja sitä kannattaa tehdä täysin pennun ehdoilla. Kaikki pennut eivät ole samanlaisia; osa jää helposti jo pieninä puuhaboksin pariin ja osa jää helposti itkemään muiden perään.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä pääset kuuntelemaan podcastin aiheesta sosiaalistaminen.

VIP-jäsenenä näet myös kaikki aiemmin julkaistut videot sekä tulevat vuoden ajan, pääset suljettuun fb-ryhmään ja saat ilmaisen puhelinneuvonnan.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?