Tyytyväinen sisäkissa

Joskus kuulee, että jos joku ei ole valmis hankkimaan koiraa, hänen kannattaisi hankkia kissa. Kissaa ei tarvitse ulkoiluttaa, se pärjää yksinään viikonlopun ajan ja niin edelleen. Jokainen, jolla on kissa, voi varmasti kertoa, ettei kyseessä ole helppo lemmikki – sisäkissan ruokinta maksaa kuukaudessa enemmän kuin hevosen ruokinta, lisäksi elämäänsä tyytymätön kissa raastaa hermoja ja sairas kissa lompakkoa. Nämä asiat moni huomaa vasta liian myöhään, ehkä siksi hakusanalla kotia etsivät kissat löytyy liki 6000 osumaa.

Kissa on älykäs eläin, joka kaipaa yllättävän paljon virikkeitä. Mikäli sillä ei ole virikkeitä, se ilmentää ongelmat nopeasti käytöksellään. Kissojen tyypilliset käytösongelmat ovat häiritsevä naukuminen ja hiekkalaatikko-ongelmat sekä aggressiivinen käytös. Kissalla on viisi tehokasta taisteluasetta, ja aggressiivinen käytös ei ole omistajalle lainkaan turvallista.

Sisäkissan pitäminen tyytyväisenä ja aktiivisena ei ole helppoa. Kiipeilytorni on hauska hetken aikaa, mutta vähitellen se arkipäiväistyy. Virikkeitä pitäisi tarjoilla kissalle päivittäin. Onneksi virikkeiden ei tarvitse olla kalliita, riittää kun ne tukevat lajityypillistä käyttäytymistä.

Sisäkissan hyvinvointiin suosittelen näitä vinkkejä:

 • Päivittäin muuttuva elinympäristö pitää kissan aistit hereillä ja mielenkiinnon yllä
 • Leikkihetki pitää kissan fyysisesti ja psyykkisesti kunnossa, leikki onnistuu joko omistajan tai toisen kissan kanssa
 • Kissan ja omistajan välinen positiivinen suhde vaatii ylläpitoa päivittäin, suihkepullot roskiin ja palkkiot kehiin
 • Kouluta kissalle temppuja tai hyödyllisiä taitoja palkkioiden avulla ja muista, että vaikket kouluta, kissa oppii siitä huolimatta

0 vastausta artikkeliin “Tyytyväinen sisäkissa

 1. en ole kirjautunu sanoi:

  Hyvä kirjoitus! voisitko kirjoittaa myös kanien käyttäytymisestä ja virikkeellistämisestä?

  • Jaana sanoi:

   Moi, kyllä voin – olen jo aloittanutkin 🙂

   9. tammikuuta 2014 10.34 Eläinkoulutusblogi

Mitä mielessä?