Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kissa tykkää lepäilystä, siitä ei ole epäilystäkään. Sillä on kuitenkin tarve tehdä töitä ruokansa eteen, vaikka emme sitä helpolla uskoisi. Kissa pitää mielellään kiinni saavutetuista eduista, ja jos vapaasti saatavilla oleva ruoka on sellainen, joudutaan näkemään hieman vaivaa, jotta sisäinen puuhastelija saadaan herätettyä unestaan. Toki muitakin virikkeellistämisen tapoja on, mutta ruokinta on yksi helpommista ja se sopii kaikille kissoille.

Kissan terveyden ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että se pysyy aktiivisena. Ruoka on paras motivaattori, kun sitä osaa käyttää oikealla tavalla. Kissan aktiivisuudesta kertoo se, että se joutuu tekemään jopa 60 saalistusyritystä saadakseen tarvittavan määrän saaliseläimiä kiinni. Kotona kissa voi helposti laitostua, kun se oppii että se voi syödä milloin haluaa – tämä on haaste jo painonhallinnan kannalta. Lajityypillisesti kissa ei ole laiduntaja, eli sille ei ole normaalia se, että se käy hiirifarmilta hakemassa saalista aina kun siltä tuntuu. Vaikka kissa ei saalistaisi, sillä on silti suuri tarve tehdä niin.

img_4348

 

 

 

 

 

Suosittelen kaikkia kissanomistajia luopumaan ilmaisista lounaista. Helpoin tapa tehdä tämä on hankkia kissoille tarkoitettu virikeruokkija, joita on onneksi kiitettävän paljon saatavilla. Virikeruokkijan voi myös askarrella itse: hyviksi havaittuja ovat konvehtirasiat, pahvilaatikot sekä vessapaperihylsyt, joihin saa piilotettua nappuloita sisälle. Jokaisella kissalla on omat mieltymyksensä; omien havaintojeni mukaan kissat, jotka muutnekin tykkäävät käyttää “käsiään”, pitävät sellaisista leluista, joissa saa ronklata tassuilla nappuloita.

Alkuvaiheessa kissa voi turhautua, mutta kun muutos tehdään asteittain, kissa sopeutuu tilanteeseen hyvin. Alkuun kannattaa valita mahdollisimman helpot lelut, ja kierrättää niitä. Lisäksi olisi hyvä, jos leluissa olisi säätövaraa, eli niitä pystyisi vaikeuttamaan. Mikäli kissa menettää hermonsa, voi alkujärkytystä tasoittaa niin, että pitää edelleen säännöstellysti vapaata ruokintaa, esimerkiksi yöaikaan, saatavilla.

Ptkässä juoksussa virikeruokkijoista on pelkkää hyötyä. Kissa aktivoituu, saa käyttää päätään ja kehoaan ja sen aikabudjetti muuttuu, jolloin aikaa jää vähemmän ns. ei-toivottuun tai omistajaa häiritsevään toimintaan. Kissasta voi näinkin pienellä elämäntapamuutoksella tulla huomattavasti sosiaalisempi ja aktiivisempi perheenjäsen, joka pysyy terveenä ja hyväntuulisena.

Otatko haasteen vastaan?

Virikeruokkijat auttavat myös kissan ei-toivottuun päivärytmiin. Hämäräaktiivisena eläimenä kissalle on normaalia riehua myöhään illalla ja aikaisin aamulla. Omistajan herättäminen aamuisin on monen kissan bravuuri. Kaikessa ärsyttävyydessään tapa on ihastuttava, koska kissa on oppinut kouluttamaan ihmisiä ja sillä on tunne, että se voi hallita ympäristöään; se on kissalle merkittävä hyvinvointitekijä 🙂

 

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!