Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Tutkijat haastattelivat 300 brittiläistä ammattitallia. Tarkoituksena oli selvittää, millaisia uskomuksia talleilla on stereotypioita kohtaan.

Edelleen uskotaan, että stereotyyppinen käytös tarttuu naapurilta. Siksi moniin talleihin ei haluta hevosta, joka imppaa, kutoo tai kärsii jostain muusta stereotyyppisestä käyttäytymisestä. (Stereotyyppinen käytös ei tartu, naapurit imppaavat tai kutovat, koska altistuvat samoille olosuhteille.)

Kolme neljästä käyttää edelleen käytöksen mekaanisesti estäviä menetelmiä, kuten  imppauspantaa ja kutomisen estäviä puomeja tai muita karsinan rakenteita. Liki puolet stereotypioista kärsivistä hevosista pidetään eristettyinä lajitovereistaan. (Näiden kaikkien menetelmien on todettu entisestään pahentavan hevosen stressiä ja lisäävän ongelmakäytöstä ja jopa aiheuttavan sitä hevosilla, jotka eivät siitä vielä kärsi.)

Yleisin pito-olosuhteiden muuttamiseen liittyvä kokeilu on ulkoiluajan lisääminen, lisätty liikutus, lajitovereiden seura, lelut sekä ruokintajärjestyksen muuttaminen. (Nämä keinot havaittiin sekä tutkimustalleilla että aiemmissa tutkimuksissa tehokkaimmiksi menetelmiksi vähentää stereotyyppistä käytöstä.)

Tutkija korostaa, että stereotyyppinen käytös johtuu siitä, ettei hevonen pääse tarpeeksi toteuttamaan erittäin motivoivaa käytöstä, kuten syömistä tai liikkumista; myöhemmin käytös yleistyy moniin muihinkin tilanteisiin. Ratkaisu löytyy usein olosuhteiden korjaamisesta.

Veterinary Record.2001

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?