Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kuivia nappuloita, hikisiä ja karvaisia frolicceja, teollisia “herkkuja”. Hevosille lähes koskaan ei mitään tai jopa kolme sokeripalaa yhtä sessiota varten.

Tämä on arkipäivää. Ollaan kouluttavinaan. Nähdään vaivaa, järjestetään tilanne, ajetaan autolla paikalle, ollaan valmiita. Vain vahviste puuttuu.

Vahviste on se asia, jolla käytöstä vahvistetaan. Positiivinen vahviste on koulutettavan näkökulmasta tavoiteltava asia, joka tarjoillaan silloin, kun koulutettava esittää tietyn käytöksen. Haluttu käytös palkitaan. Ja jotta voidaan palkita, on oltava vahviste.

Vahviste on mahdollista testata. Mikäli koulutettava sylkee sen suustaan, ollaan heikoilla jäillä. Mikäli koulutettava hyppii innosta tasajalkaa, voidaan olla toiveikkaita.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

3 kommenttia kirjoitukseen “V-A-H-V-I-S-T-E +

 • tammikuu 28, 2012 at 10:09 pm
  Permalink

  Koira kyllä hyppii innosta tasajalkaa minkä tahansa namin tai lelun edessä, mutta ei malta enää keskittyä tekemiseen, vaan alkaa säheltämään (ylivilkas terrieri). Miten olet ratkaissut hevosen kanssa ajoituksen esim ratsastaessa? Käytätkö äänimerkkiä ennen namia? Jos siis käytät herkkupalaa vahvisteena hevosella?

  Reply
 • tammikuu 28, 2012 at 10:56 pm
  Permalink

  Mä usein valitsen jotain tolta välilä, vähän samasta syytä kuin Tinttu. Suhteellisen matala-arvoinen vahviste, paljon toistoja ja rauhallinen, keskittynyt viretila on musta koulutuksen alkuvaiheessa optimaalinen. Ennen kisoja tai jos jostain muusta syystä eläimen täytyy antaa kaikkensa, käytän voimakkaampia supervahvisteita. Ei myöskään pidä unohtaa sitä, että ainakin lemmikkoiran kanssa on melkein mahdotonta kilpailla ympäristön kanssa pelkillä makupaloilla. Veli-Matti Ahonen sanoo loistavassa luoksetuloartikkelissaan: “Jotta kouluttaja voisi vahvistaa pennun toimintoja riittävällä tiheydellä, hän ei voi tyytyä pelkkiin makupaloihin tai muihin “ulkoisiin” vahvisteisiin – vahvisteiden täytyy olla osa omistajan perustoimintaa.” Hevosista en tiedä, mä olen kouluttanut vain koiria ja vähän kissoja.

  Reply
 • tammikuu 28, 2012 at 11:20 pm
  Permalink

  Hei taas,
  Olen aina käyttänyt ns positiivista vahvistamista. Jotkut ovat sitä mieltä, että palkitseminen on turhaa. Minun mielestäni positiivinen vahvistaminen oli kyseessä sitten nami, lelu tai joku muu , edesauttaa oppimista ja lisää opitun asian mieleenpainamista ja helpottaa uuden oppimista. En ole kovin paljon koulutellut nykyisiä koiriani, vain hallittavuutta kaikissa olosuhteissa. Harva pystyy kutsumaan koiransa pois riistan jäljiltä minä pystyn. Alkuun opetin pilliin (käytän luoksekutsuun) koirien ollessa kytkettyinä , koirien reagoidessa saivat makupalan, sitten niiden ollessa vapaina ja päivittäin vahvistelen. Koirat ovat varmoja tulijoita. Myös muussa koulutuksessa nappulat tai frolicit tmv. käy, mielestäni paremmin kuin pakottamienen. Minulle riittää, että koirat pysähtyvät käskystä, kulkevat vetämättä hihnassa, odottavat vuoroaan kuivaukseen lenkin jäljiltä, eivät hauku parvekkeelta (lasia lattiaan asti ja eka kerros) ohikulkijoita, antavat tappelematta hoitaa niin silmät, hampaat (hammaskivet) kuin kynnetkin. Mielestäni on myös tärkeää, että koira tiputtaa käskystä löytämänsä makupalan ulkona vaikka olisi vapaanakin tai kiellosta ei ota suuhunsa mitään, Lähinnä tällaisia olen opettanut koirilleni tavallista helppoa jokapäivää, sillä ns. TOKO ym.eivät kiinnosta. Minulle tärkeintä on voida liikkua koirien kanssa helposti ja turvallisesti.

  Reply

Mitä mielessä?