Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Vahvisteväli tarkoittaa kahden palkkion välistä aikaa. Vahviste voi olla jotain eläimen mielestä kivaa tai se voi olla paineen poistamista. Kun uutta käytöstä harjoitellaan, jokaisesta kerrasta kannattaa palkita – tällöin käytös vahvistuu nopeasti. Kun käytös on opittu, vahvisteväliä voidaan pidentää, eikä jokaisella kerralla tarvita palkkiota.
Vahvistamistapa vaikuttaa merkittävästi 1) siihen, kuinka nopeasti käytös omaksutaan ja 2) siihen, kuinka voimakas reaktio on.  Käytöksestä voidaan palkita jatkuvasti tai epäsäännöllisesti. Jatkuvan palkitsemisen etuna on nopea omaksuminen, mutta haittapuolena alttius sammumiselle, kun palkkaaminen loppuu. Sammuminen tarkoittaa sitä, että eläin lopettaa käytöksen tarjoamista kannattamattomana – esim. paine ei poistu tai herkkua ei tipu. Epäsäännöllinen palkitseminen tuottaa hitaammin tuloksia, mutta ei ole yhtä altis sammumiselle.
Käytännössä kun eläimelle opetetaan uutta, se ei voi mitenkään tietää mitä sen odotetaan tekevän. Vertaisin tilannetta siihen, kun yrittää löytää radiokanavaa vääntämällä nuppia – pelkkää kohinaa ja aina välissä vilahtaa jotain ymmärrettävää. Näitä välissä vilahtavia asioita pitäisi pystyä vahvistamaan, jotta ne yleistyisivät.
Koulutuksen tavoitteena on tehdä halutuista asioista sekä mahdollisimman helppoja että mahdollisimman kannattavia. Useat tutkimukset keetovat, että positiiviset muistot säilyvät pidempään kuin negatiiviset. Palkkioiden avulla koulutetut asiat säilyvät muistissa pidempään kuin paineen poiston avulla koulutetut asiat – tämä on todettu mm. banaanikärpäsillä.
Hevosten kanssa käytetään usein negatiivista vahvistetta. Siinäkin kannattaisi kiinnittää huomiota vahvisteväliin muistijäljen muodostumiseksi. Myötääminen kerran puolessa tunnissa ei riitä, vaan paine pitäisi poistaa mieluummin useita kertoja minuutissa, jotta oppimista tapahtuisi. Vahvisteväli on yksi asia, jonka negatiivinen vahviste voisi oppia positiiviselta vahvisteelta.
Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?