Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Estehevosen suoritukseen vaikuttavat hevosen kyvyt, ikä, tyyppi, kokemus sekä koko. Lisäksi suoritukseen vaikuttaa ratsastajan kokemus ja taito. Muita kokonaisuuteen vaikuttavia olosuhteita ovat pohja, sää ja radan vaikeustaso.

Ovatko jotkut esteet hevoselle vaikeampia kuin toiset? Tätä tutkijat halusivat selvittää ja analysoivat 609 100-140 cm rataa; 5639 hyppyä ja 343 estettä.

Tutkimuksen mukaan eniten pudotuksia tuli pystyesteille ja tasaoksereille – nousevat okserit ja trippelit, joissa takapuomi on korkeammalla, ovat ehkä hevoselle helpommin hahmotettavissa.

Eniten kieltoja tuli muureille ja viuhkoille. Muureja on radalla yleensä vain yksi, joten se saattaa tulla kaikessa massiivisuudessaan hevoselle yllätyksenä. Samoin viuhkaesteet ovat harvinaisempia kuin okserit ja pystyt.

Kokonaan tummat tai kokonaan vaaleat esteet ovat hankalampia hypätä kuin kirjavat. Vaaleat esteet saattavat aiheuttaa harhan esteen todellista suuremmasta koosta. Toisaalta tummasävyiset esteet voidaan havaita todellista pienempinä. Hevosten oli helpompi havaita sininen väri, toisin kuin vihreä, joka ei erotu ruohopohjasta. Vähiten ongelmia oli esteillä, joissa oli voimakkaat kontrastit väreissä – sinipunaisille esteille tuli vähiten kieltoja.

Tutkijat esittävät, että hevonen kieltää vain harvoin jos se kykenee hahmottamaan ja näkemään esteen kunnolla. Lisäksi hevosen väsyminen loppuradalla voi aiheuttaa virheitä.

Mitä tästä voi oppia? Ainakin voimme ymmärtää hevosen värinäköä ja panostaa harjoitteluolosuhteisiin. Lisäksi kannattaa muistaa, ettei väsytä hevosta jo verryttelyssä.

Sitten aivan eri asia on ratsastajan pelko erilaisia esteitä kohtaan ja miten siitä päästään yli.

A. Stachurska et al. / Applied Animal Behaviour Science 77 (2002)

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?