Vain yksi hetki

Ratsastuksen kuvaaminen puhuttaa. Kaikista saa huonoja kuvia, se on totta. Kuva edustaa yhtä hetkeä, sekin on totta.

Pienillä hetkillä on kuitenkin merkitystä, jos tarkastellaan ratsastusta mahdollisimman objektiivisesti. Vaikka kouluratsastuksen kauneus on osin tuomarin silmässä, joitakin asioita voidaan mitata. Mittaaminen tuo suoritukset vertailuun uudella tavalla.

Kun mitataan ratsastusta, voidaan tarkastella vaikkapa pään tai korvien asentoa. Nämä ovat ns pitkäkestoisia tapahtumia, joita mitataan usein minuuteissa ja ilmoitetaan, kuinka monta prosenttia ajasta pää tai korvat olivat missäkin asennossa. Jos ratsastaja A ratsastaa tunnin, josta hänen hevosensa korvat ovat tötteröllä 48 minuuttia, mitä voimme päätellä? Emme paljon mitään. Kiinnostavaa olisi se, onko samalla hevosella korvat tötteröllä yhtä paljon, kun ratsastaja B, C tai D ratsastaa sillä. Tai onko kaikilla hevosilla kyseisessä paikassa korvat tötteröllä, tai onko korvat tötteröllä liikkuvilla hevosilla jokin toinen yhteinen piirre.

Toisaalta ratsastuksen aikana tapahtuu paljon muutakin: hevonen pureskelee, avaa suuta, heiluttaa häntää, nykii päätä, säikkyy, hirnuu yms. Nämä ovat juuri niitä kertaluonteisia tapahtumia, joiden kanssa kuvaamisen vastustajat ovat tarkkana. Näitäkin voi laskea, nämä lasketaan kappaleissa ja ilmoitetaan taajuutena, eli kuinka usein asia tapahtuu. Jos ratsastaja A ratsastaa tunnin, hevonen voi vaikkapa säikähtää neljä kertaa. Keskimäärin kyseinen hevonen säihkähtää siis kerran vartin aikana. No, tämä on tietenkin sattumaa. Kunnes pystytään toistamaan mittaus niin monta kertaa, ettei käyttäytymistä selitä pelkkä sattuma. Jos hevosia on vaikkapa sata, ja ne kaikki säikähtävät kerran vartissa ratsastajalla A, mutta vain kerran tunnissa ratsastajalla B, mitä se kertoo meille? Ehkä voisimme tutkia hieman lisää, mikä ratsastajan A toiminnassa voisi vaikuttaa siihen, että hevoset säikkyvät?

Näistä kahdesta laskutavasta saadaan paljon tietoa, jossa ratsukon tuttuus tai vaikka saappaiden kiiltävyys eivät vie huomiota toisaalle. Heitänkin haasteen kaikille lukijoille. Kuvaa omaa ratsatustasi videolle. Valitse yksi tai kaksi juttua, joihin haluat kiinnittää huomiota. Ne voivat liittyä hevoseen tai ratsastajaan. Laske nämä jutut joko prosentteina ajassa eli minuutteina tai taajuutena eli kertoina. Jaa laskutoimituksesi tänne, niin vertaillaan! Kannattaa yrittää pysyä objektiivisena 🙂

Esimerkkejä laskettavista asioista: kuinka monta kertaa maiskutat, kuinka monta kertaa hevonen raaputtaa päätä jalkaansa, kuinka monta kertaa se pysähtyy, kuinka monta kertaa taputat hevosta, missä asennossa hevosen korvat ovat jne.

Lue täältä mitä esimerkiksi ratsastusvideoista voi havaita.

Mitä mielessä?