Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Koira todellakin muistuttaa omistajaansa. Näin on, liki 400 koiranomistajan persoonallisuus kartoitettiin ja heitä pyydettiin vastaamaan koiriaan koskeviin kysymyksiin. Vastaajille kerrottiin, että tutkimus koskee koiran ja ihmisen välistä suhdetta.

Koirilla ja omistajilla oli samanlaisia persoonallisuuspiirteitä, tämän todistivat myös puolueettomat arvioitsijat. Selittävänä tekijänä ei ollut se tyypillinen, eli omistaja peilaa ja haluaa nähdä koirassaan samoja piirteitä kuin itsessään.

Ehkä omistajat valitsevat koiria tai rotuja niiden (oletettujen) luonteenpiirteiden mukaan. Jo aiemmin on todettu, että ihmiset, jotka hankkivat ns. vaarallisia rotuja, ovat omasta mielestään keskivertoa elämyshakuisempia.

Koiran ja omistajan samankaltaisuuteen vaikuttavat koiran käyttötarkoitus ja valintaperusteet, koiran perheessä viettämän ajan pituus ja yhteiset harrastukset.

Tutkijoiden mukaan koiran ja ihmisen suhteessa on samanlaisia piirteitä kuin ihmisten välisissä suhteissa. Perheissä, joissa oli useita koiria, kullakin koiralla oli jokin samanlainen persoonallisuuspiirre kuin omistajallaan. Ehkä jokaisella koiralla on jokin oma roolinsa.

Birds of a feather flock together? Perceived personality matching in owner–dog dyads (2013)

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?