Valjaat, kaulapanta vai kuonopanta – valitse ulkoiluvarusteet oikein

Koiran valjaat, vedonestovaljaat, kuonopanta, kiristyspanta, ketjupanta.. valinnanvaraa löytyy lemmikkikaupoista ja tuntuu, että jokaiseen ongelmaan on myynnissä ratkaisu välineen muodossa.

Ratkeaako hihnakäytös välineillä?

Luonnollisestikaan hihnakäytös ei ratkea välineillä, mutta sopivilla varusteilla on huomattavia vaikutuksia sekä taluttajan että koiran mukavuuteen. Koiran valjaat ja sopiva hihna voivat esimerkiksi parhaimmillaan lisätä koiran ja taluttajan kokemaa turvallisuudentunnetta lenkillä, mikä taas heijastuu lenkkeilymukavuuteen. Kun lenkille on miellyttävää mennä, se todennäköisesti vaikuttaa koiran hyvinvointiin. Oikein valittu varuste lisää turvallisuutta ja hallittavuutta miellyttävällä tavalla.

Vedonestovaljaat vai vetovaljaat?

Koiran hihnakäytös riippuu erittäin paljon sen omistajasta ja omistajan toiveista ja odotuksista. Joku etsii kuumeisesti helpotusta vetämiseen hankkimalla vedonestovaljaat kun samaan aikaan joku toinen tuskailee vetovaljaiden kanssa, että miten koiran saisi vetämään. Meillä jokaisella on omat toiveet lenkkeilyn suhteen ja kaikenlaiset toiveet ovat yhtä paljon toteutettavissa. Ongelmana pidän epärealistisia tai epäreiluja odotuksia, joissa pahimmillaan ulkoistetaan koulutustyö välineelle.

Koiraa pitää kouluttaa, tehokkaasti ja koiralähtöisesti

Mitä ikinä tavoitteletkaan lenkkeilyn suhteen, on hyvä muistaa, että olet itse avainasemassa. Koira ei osaa kulkea hihnassa ihmisen toivomalla tavalla, koska koira ei ole ajatustenlukija. Koira ei myöskään ymmärrä, miksi ihminen haluaa vaikeuttaa koiran liikkumista esimerkiksi kuristavalla pannalla tai puristavilla ja epämukavilla valjailla. Täytyy muistaa, että huonosti istuva tai epäsopiva varuste ei yleensä opeta koiraa kulkemaan vetämättä hihnassa. Päinvastoin, koira saattaa vetää yhä enemmän kun se pyrkii pois pannan tai valjaiden aiheuttamasta ikävästä tunteesta.

Valitse varusteet oikein

Kun pohdit omalle koirallesi ja itsellesi sopivia lenkkeilyvarusteita, mieti ensin turvallisuutta ja mukavuutta. Nämä kaksi asiaa pätevät aina, koiran koulutustasosta ja asuinpaikasta riippumatta. Käytä valinnassa apuna sovitusta ja huomioi, että koira kasvaessaan muuttuu ja samat varusteet eivät välttämättä ole sopivat vuosikausia vaan niitä pitää päivittää.

Lue myös nämä:

Iso koira lenkillä – tavalliset valjaat, vedonestovaljaat vai kuonopanta avuksi?

Kun koira hyppii ja puree lenkillä, kyse ei ole tuhmuudesta

Kun koira kiihtyy – taustalla voi olla monta tekijää

Inhoaako koirasi valjaita? Aloita asennetyö heti!


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

Liittymällä VIP-jäseneksi pääset kuuntelemaan kolmen vartin mittaisen podcastin, jossa käsittelen lenkkeilyvarusteita ja millä perusteilla ne kannattaa valita. Käyn läpi sekä koiralla käytettävät varusteet eli erilaiset valjaat ja pannat sekä erilaiset hihnat, niiden hyvät ja huonot puolet ja mitä kannattaa ottaa huomioon kun välineitä hankkii.

VIP-jäsenenä pääset myös kuuntelemaan vuoden ajan kaikki podcastit ja luennot, näet kaikki treenivideot, saat ilmaisen puhelinneuvonnan ja pääset suljettuun fb-ryhmään!

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

Mitä mielessä?