Valmistele hevosta ratsastukseen maasta

Hevosen valmistelu ratsatukseen maasta käsin on suosittu tapa ja erittäin suositeltavaa. Siihen liittyy vain yksin ongelma: hevoselta katoaa turva-ankkuri ja majakka siinä kohtaa kun ihminen kiipeää narun päästä kyytiin.

Valmistelu kannattaa

Hevosta valmistellaan monesta syystä ratsastukseen; tyypillisesti halutaan varmistua siitä, että hevonen osaa perusasioita, kuten pysähtymisen ja liikkeellelähdön ennen kuin kiivetään kyytiin.

Valmistelun ideana onkin juuri se, että vaikka iso asia muuttuu, kun taluttaja kiipeää selkään, mahdollisimman moni asia pysyisi tuttuna ja samanlaisena kuin aiemmin. Tämä luo hevoselle turvaa ja se pystyy kiinnittymään helpommin tuttuihin asioihin.

Mikä pysyy samana, mikä muuttuu?

Maasta treenaamista voi tehdä monella tavalla. Toki eri harjoituksissa voi korostaa eri piirteitä ja tehdä hieman kausiluontoisesti eri juttuja. Minusta parhaiten ratsastukseen valmistelevia harjoituksia ovat sellaiset kuviot, joissa:

– ihmisen seuraaminen (tai väistäminen) ei ole päätarkoitus
– käytetään mieluummin äänivihjeitä kuin esim. keppiä
– muutenkin avut ovat mahdollisimman samat kuin selästä

Minusta huonoin vaihtoehto on se, että maasta tekeminen perustuu kokonaan ihmisen seuraamiseen ja kepin välttelyyn. Nämä asiat ovat ne, jotka eniten muuttuvat kun ihminen kiipeää selkään, joten niihin hevosen on hyvin vaikea kiinnittyä uudessa tilanteessa.

Miten voit valmistella ja ankkuroida turvallisuutta?

Turvallisuus on luonnollisesti tärkeä asia, kun pohditaan ratsastamista. Kaikessa tekemisessä voi ottaa huomioon ratsastuksen ja voi miettiä vaikka joka kerta hevosen kanssa toimiessaan: miten juuri tämä harjoitus ja tämä liikutus rakentaa minulle sellaista hevosta, jollaisen haluan?

Kun löytyy kantava teema, se yhdistää kaikki harjoitukset toisiinsa ja silloin löytyy systeemi!

Kohteet on loistava tapa saada aikaan turvallisuutta. Kun hevonen ymmärtää kohteita, se pystyy liikkumaan niiden välillä helpommin myös ratsastajan kanssa. Kohteiden avulla voi myös ankkuroida turvaa maneesiin tai kentälle.

Katso koko video liittymällä jäseneksi! Näet myös kaikki liki 200 aiemmin julkaistua videota.

Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity jäseneksi nähdäksesi piilotetun sisällön.

Mitä mielessä?