Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Meillä ihmisillä on joskus asenneongelma eläimiä kohtaan. Asenne syntyy, kun yhdistetään tieto ja tunne. Asenne voi muuttua, kun tieto lisääntyy ja kokemusta kertyy.

Joskus me ajattelemme, että eläimen pitää tai eläin ei voi. Sen ei pidä mitään ja kyllä se voi. Eläin on luontokappale, mutta varustettu ajatuksilla ja tunteilla. Eläimeltä ei voi odottaa kohteliaisuutta tai velvollisuudentunnetta – se tekee juuri siten kun se parhaaksi näkee kussakin tilanteessa.

Hevosen potkaisemaksi joutuminen on yllättävän yleistä. Tutkimuksen mukaan eläinlääkäriä potkaisee hevonen keskimäärin kerran vuodessa. Joidenkin tutkimuksien mukaan klinikalla työskentelevät saattavat pahimmillaan satuttaa itsensä viidesti vuodessa.

Kouluttamalla vaikutetaan hevosen käyttäytymiseen. On kuitenkin syytä muistaa, että vaikka pelkoreaktioita voidaan laimentaa ja korvata muilla käytöksillä, se on niin suuri osa hevosta, ettei sitä kokonaan saa poistettua.

Mitä voit tehdä välttääksesi potkuja?

Tyypillisesti hevonen potkaisee ihmistä vahingossa. Potku osuu ihmiseen, vaikka oli suunnattu toiselle hevoselle. Tällaisia tilanteita voi tulla tarhassa tai laitumella ruokinta-aikoina tai silloin kun yksi hevonen otetaan muiden joukosta kiinni. Hevoset saattavat yrittää potkia toisiaan myös esimerkiksi käytävälle sidottuina. Ratsastaessa liian lähelle toista hevosta mahdollinen potku voi osua ratsastajaa jalkaan. Näihin potkutilanteisiin voi liittyä hevosten välinen kilpailu resursseista.

Toinen syy, miksi hevonen saatta potkaista, on puolustautuminen. Pakoeläimenä hevonen yrittää ensisijaisesti paeta pelottavaa kohdetta. Mikäli pakomahdollisuutta ei ole, eli kun hevonen on sidottu kiinni tai sen liikkuminen on muuten rajoitettua  uhkaavassa tilanteessa, se puolustaa itseään. Joskus potkimiskäytös saattaa yleistyä, kun hevonen oppii, että potkimalla tai uhkailemalla se saa harjaamisen tai satuloimisen loppumaan. Ratsastuskouluhevosilla tämä käytös on tyypillistä. Hevonen kannattaa kouluttaa kaikenlaisiin käsittelytoimiin. Koulutusmenetelmästä riippuen hevosen saa jopa pitämään erilaisista toimenpiteistä.

Potkujen välttämiseksi oma asenne kannattaa tarkistaa. Lisäksi kannattaa lukea hevosen ilmeitä ja eleitä sekä välttää turhia riskejä. Kypärän käyttäminen ei ole koskaan ollut vaaraksi kenellekään 😉

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?