Vapaa nappula passivoi

aktivoi kissaa ruokinnan avulla

Kissalle nirsoilu on normaalia

Yksi harmillisista myyteistä kissanpidossa on vapaa ruokinta. Kissat ovat tunnetusti nirsoja ruokailijoita, toisin kuin vaikkapa koirat. Kissoille nirsoilu on lajityypillistä, ne syövät ainoastaan täysin tuoretta ja pilaantumatonta ruokaa ja niillä on loistava hajuaisti, jolla ne ruokansa arvostelevat. Hyvä esimerkki ovat lihatiskistä ostetut broilerinsiivet: kissoille ne eivät kelpaa enää, vaikka viimeiseen käyttöpäivän olisi vielä aikaa. Kissa ei nirsoile huvikseen vaan sillä on siihen aina hyvä syy.

Omistajat saavat harmaita hiuksia kissojen nirsoilusta ja yleensä tilannetta yritetään ratkaista ihmiselle lajityypillisellä tavalla: tuputtamalla. Ruokaa on aina kupissa, jotta sillä on aina mahdollisuus syödä. Ei haluta ottaa riskiä, jos ruokaa ein joskus olekaan JOS kissalle sattuisi tulemaan nälkä. Tuputtaminen usein vain lisää nirsoilua hyvistä aikeista huolimatta. Nirsolle kissalle kannattaa yrittää löytää sellainen ruoka, joka maistuu. Kissa on lajityypillisesti eläin, jolle sopivat ruoka-ajat paremmin kuin koko ajan tarjolla oleva ruoka.

Kissa on helppo syöttää tyytyväiseksi

Toinen yleinen ongelma vapaissa nappuloissa on ylipaino. Vapaa ruokinta ei ole ylipainoiselle kissalle hyvä ratkaisu, koska se passivoi. Kissalle on tyypillistä tehdä töitä saaliinsa eteen, se joutuu tekemään valtavan määrän hyökkäyksiä päivittäisen hiiriannoksen saavuttamiseksi. Vapaalla ruokinnalla tämä ruokaa edeltävä lajityypillinen saalistuskäyttäytyminen jää kokonaan pois, mikä lisää kissan passiivista aikaa edelleen. Saalistuskäyttäytyminen kuluttaa energiaa ja tekee hyvää kissan psyykkiselle hyvinvoinnille, siksi sen pitäisi olla olennainen osa kissan elämää.

Nälkäistä kissaa voi olla vaikea kestää, jos on tottunut siihen, että kissa makailee suurimman osan päivästä. Ruokaa vähentämällä kissa saattaa saada suuren aktiivisuuspiikin, ja se voi stressata omistajaa. Kuitenkin kissalle on normaalia olla aktiivinen ja utelias, osallistuva lemmikki.

Kissan ruokintaa kannattaa muuttaa asteittain

Kolmas huono puoli vapaassa ruokinnassa on virikkeettömyys ja se, ettei kissaa voi motivoida palkkioiden avulla leikkiin tai koulutukseen, jos ruokaa on koko ajan tarjolla. Mitä enemmän ruokaa on esillä, sitä vähemmän se yleensä kiinnostaa kissaa. Vapaata ruokintaa ei kannata poistaa kerralla, vaan voi olla hyvä idea porrastaa muutosta. Mikäli lähtökohtana on jatkuvasti saatavilla oleva ruoka, voi sen aluksi ottaa pois tarjolta päivän ajaksi.

Ruokinnan aikatauluttamisella ja ruokailun virikkeistämisellä vaikutetaan kissan aikabudjettiin ja lisätään mahdollisuuksia lajityypilliseen käyttäytymiseen. Tällöin kissalle jää vähemmän passiivista aikaa, mikä yleensä lievittää stressiä, mikä taas vähentää ongelmallista käyttäytymistä. Kissa saattaakin alkaa leikkiä huomattavasti enemmän, sen kiinnostus ruokaa kohtaan kasvaa ja se saattaa tulla hakemana enemmän huomiota omistajaltaan, kun käyttöön otetaan ruoka-ajat.


Liittymällä VIP-jäseneksi saat enemmän

VIP-jäsenenä näet videon, jossa esittelen muutamia helppoja tapoja aktivoida kissaa.

VIP-jäsenenä näet myös vuoden ajan kaikki aiemmin julkaistut ja tulevat videot ja kuulet podcastit.

Jos olet jo VIP-jäsen, kirjaudu sisään nähdäksesi VIP-sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Liity VIP-jäseneksi nähdäksesi VIP-sisällöt!

2 vastausta artikkeliin “Vapaa nappula passivoi

  1. Kiiki sanoi:

    ja kun mä just siirryin jatkuvaan nappuloiden tarjoamiseen kun kissa huusi märkäruokaa joka kerta kun edes vilkaisin keittiöön päin vaikka on saanut ruokaa vain 2xpv. Nyt on huuto loppunut, mutta toden totta, ei se ruokakaan maistu ja nyt jo huolestuttaa että kissa kuihtuu pois 🙁

Mitä mielessä?