Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Taannoin oli luento, jossa heräsi paljon keskustelua ristiriitaisista avuista. Ristiriitaiset avut ovat samanlainen ilmiö, kuin henkilö joka nyökkäilee ja kieltää samaan aikaan. Toinen ele varjostaa toista.

Minä tietenkin suuren luokan idealistina menin kertomaan ettei ristiriitaisia apuja ratsastuksessa pitäisi käyttää. Että jos vihreä on saa mennä ja punainen on pysähdy, emme voi ottaa punaista ja vihreää samaan aikaan. Itse ainakin inhoan vilkkuvaa keltaista. Vielä sekavampaa olisi vihreä valo ja pieni punainen tuikku samaan aikaan – mennäkö vai ei?

Vastaväitteet olivat sellaisia, että jossain koulutusvaiheessa hevosen on mahdollista ymmärtää kaksi yhtäaikaista ristiriitaista apua. Mutta ei siis maahan kaivetuilla esteillä tai helpon been koulussa. Vai pitääkö kuitenkin?

Edellyttääkö hevosen kierroksien lisääminen aina ristiriitaisia apuja? Kun esitettiin, ettei autollakaan kannata ajaa käsijarru päällä, vaan on erikseen nelivetoja, vastattiin ettei hevonen ole mikään kone.

On totta että kierrosten lisääminen pidättämällä ja ajamalla eteen vaikkapa ennen estettä voi aiheuttaa ilmiön, joka nostaa kierroksia. Näin ei kuitenkaan voi jatkuvasti ratsastaa. Aina kun kaksi apua on päällä samaan aikaan, toinen varjostaa toista. Samalla tavalla liikennevalot menettävät merkistystään jos punainen ja vihreä palavat samaan aikaan.

Lue myös:

Kouluttamisen käsitteitä: varjostaminen

Pienet askeleet

Hallintalaitteet

Mitä hevosmiestaitoa?

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?