Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr

Kohta on jälleen vieroitusaika edessä. Mitä vieroituksessa tapahtuu ja miten voit turvata varsalle parhaat mehdolliset eväät elämään?

Vieroitus on jopa yksi stressaavimmista kokemuksista hevosen elämässä, siksi on syytä pohtia miten sen suorittaa.

Yksi suuri muutos vieroituksessa on se, että varsan ruokavalio muuttuu täysin. Ruokavaliomuutos aiheuttaa jo sellaisenaan laihtumista, kasvun hidastumista ja suolisto-ongelmia.

Toinen stressaava tekijä on sosiaalisen ympäristön muutos eli valitettavan usein sosiaalinen eristäminen. Tamman helmoista yksittäiskarsinaan tai uuteen porukkaan on valtava muutos. Vieroitettavalle varsalle pitäisi tarjota sopivaa seuraa ennalta tutuista hevosista.

Kolmas stressitekijä on vieroituspaikan olosuhteet, joille varsa altistuu. Pihatto voi olla hyvä vaihtoehto, jos se mahdollistaa varsan toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään. Mihin tahansa latoon ei varsaa kannata lykätä; oma mielipiteeni on kuitenkin se, ettei varsapihatto tule paremmaksi 20 000 euron väkirehuannostelijalla, jos muut asiat ovat pielessä (liian pienet ulkotarhat, passivoiva ympäristö, huono porukka, jossa saa pelätä tai liian vähäinen käsittely).

Pihatto, jossa varsa saa olla hyvässä porukassa, saa syödä korsirehupainotteista ravintoa ja käyttää syömiseen paljon aikaa ja saa liikkua vapaasti, täyttää tarpeet melko hyvin.

Jaa artikkeli: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInDigg thisShare on RedditShare on Tumblr
Jaana on EmailJaana on FacebookJaana on Linkedin
Jaana
Eläinten käytösneuvoja BSc, MSc @ Eläinkoulutusblogi
Uhittelu, ryntäily, merkkailu, rikkinäiset esineet... lista on loputon. Silti eläinten käytösongelmiin löytyy lähes aina ratkaisu jonka avulla voitte elää rakkaan lemmikkisi kanssa sulassa sovussa monia onnellisia vuosia. Olitpa sitten koiran-, kissan- tai hevosen omistaja, olet tervetullut blogiini!

Mitä mielessä?