Nenätyöläisen etsintäkurssi

Osaako koirasi tunnistaa hajun, ja haluaisit jatkaa harrastusta purkkiradan ulkopuolella? Haluaisitko että koirasi oppisi luotettavan ilmaisun? Haluaisitko että se osaisi etsiä piiloa systemaattisesti erilaisissa olosuhteissa?

Nenätyöläisen etsintäkurssi on tarkoitettu niille, joilla hajuerottelun alkeet ovat hallussa. Ehkä olet käynyt koirasi kanssa nosework-alkeiskurssin tai harjoitellut omatoimisesti kotona hajuerottelua vaikkapa sienestystä varten – silloin tämä kurssi voi olla juuri sinua varten. Etsintäkurssilla hajutyöskentelyn valmentajat Anna Loimaranta ja Elisa Reunanen opastavat selkeiden videoiden avulla, miten etsintäharjoituksissa kannattaa edetä. Lisäksi kurssilla on Jaana Pohjolan mietteitä motivaation havainnoinnista sekä treenin sisällä huomioitavista käytännön seikoista ja koiran palautumisesta.

Kurssi on kattava paketti koiralähtöiseen etsintäharrastukseen, olipa etsittävä haju mikä tahansa. Kurssin sisältö ei rajoitu pelkästään tekniikkaan, vaan mukana on kokemuksen kautta opittuja pohdiskeluja esimerkiksi ilmaisun ongelmista, valeimaisuista sekä luotettavuudesta ja motivaatiosta. Mukana on myös materiaalia siitä, miten haju käyttäytyy erilaisissa olosuhteissa – tämä on tärkeä seikka, kun mietitään miten eri tavalla koira ja ihminen maailmaa aistivat.

Koirat osaavat haistella ja etsiä luontaisesti asioita, jotka niitä kiinnostavat. Siitä huolimatta etsintätyöskentely kannattaa opettaa vaiheittain – emme voi olettaa, että koira reagoisi hajuerottelussa oppimaansa hajuun automaattisesti täysin erilaisessa tilanteessa. Tehtävänsä hyvin ymmärtävä koira osaa etsiä itsenäisesti ja järjestelmällisesti monenlaisissa paikoissa. Ihmisen tehtäväksi jää silloin jatkuvan ohjaamisen sijasta koiran työskentelyn seuraaminen.

Nenätyöläisen etsintäkurssilla harjoitellaan ja kerrataan ilmaisua sekä systemaattista etsintää pystypinnoilta, vaakapinnoilta, yksittäisistä kohteista sekä sisätiloissa ja maasto-olosuhteissa. Ohjevideoiden avulla voit soveltaa harjoituksia omaan kohdehajuusi soveltuvaksi. Lisäksi materiaaliin sisältyy Elisan podcasteja hajutyöskentelyyn ja etsintään liittyvistä aiheista, kuten ohjaajan toiminnasta ja olosuhteiden vaikutuksesta sekä piilojen suunnittelusta, sokkoharjoittelusta sekä itsenäisestä etsinnästä.

Jotta voidaan siirtyä haastaviin tehtäviin, täytyy perusteiden olla kunnossa. Kaikki lähtee motivaatiosta, josta ei voi tinkiä. Lisäksi koira on huomioitava kokonaisuutena, eli etsintäharjoitusten rinnalle on hyvä rakentaa palautumista sekä tarpeellisia tukitaitoja. Koira on hajutyöskentelyn ammattilainen, mutta etsintään vaikuttavat silti hyvin monenlaiset asiat!

Kurssiin sisältyy laaja materiaali, johon sinulla säilyy pysyvä katseluoikeus. Kurssin kesto on 12 viikkoa! Lisäksi pääset suljettuun Facebook-ryhmään ideoimaan ja hakemaan motivaatiota muilta ryhmäläisiltä. Saat myös kouluttajien tuen sähköpostitse sekä ryhmässä!