Kesto, etäisyys ja häiriöt

Jotta liikkeistä saadaan sujuvia erilaisissa tilanteissa, tulee niihin yleensä erikseen opettaa kestoa, etäisyyttä ja/tai häiriönsietoa. Tietyn toiminnan suorittaminen tietystä vihjeestä ei siis vielä riitä, vaan ihanteellinen tilanne on sellainen, jossa koira kykenee suorittamaan liikkeet erilaisissa tilanteissa ohjaajan vaihdellessa kestoa ja etäisyyttä.

Kaikki tokoliikkeet vaativat kestoa, keston pituuden kuitenkin vaihdellessa liikkeestä toiseen. Esimerkiksi kapulanpidossa koiran tulisi pystyä pitämään kapulaa vähintään viisi sekuntia, kun taas paikallaanolossa kestoa vaaditaan jo minuutista neljään minuuttiin. Myös moni muu liike vaatii erikseen keston vahvistamista, esimerkiksi kauko-ohjauksessa asentojen vaihdon välillä tulee olla rakennettuna kestoa, kuten myös luoksetulon jättötilanteissa tai seuraamisen kontaktissa. Kesto onkin yksi olennaisimpia asioita, mitä koiralle tulisi opettaa erilaisiin tilanteisiin.

Myös etäisyyden opettaminen on keskeistä tokossa. Koiran tulisi pystyä jäämään paikoilleen ohjaajan poistuessa koiran luota, lisäksi koiran tulisi kyetä tekemään erilaisia asioita myös etäämpänä ohjaajasta. Etäisyyden opettamista vaaditaan esimerkiksi erilaisiin jättötilanteisiin tai etäällä suoritettaviin liikkeisiin (luoksetulo, hyppy, kaukot, jäävät liikkeet, paikallaanolo), mutta myös irtoaviin liikkeisiin (noutoliikkeet, ruutu, kierto).

Häiriönsiedon opettaminen kuuluu jokaiseen liikkeeseen. Häiriönsiedolla tarkoitetaan sitä, että koira kykenee suorittamaan tietyn liikkeen erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Jotta liike olisi mahdollisimman sujuva, tulisi koiran pystyä tekemään se esimerkiksi eri paikoissa (sisällä, ulkona, hiekalla, nurmella) sekä erilaisissa olosuhteissa (esim. aamulla, illalla, yleisön läsnä ollessa, liikkurin kanssa).

Tällä kurssilla käydään läpi perusteita, miten voit harjoitella kestoa liikkeisiin, etäisyyttä ja häiriöitä.


Kirjaudu sisään nähdäksesi piilotetun sisällön.

Eikö sinulla ole tunnuksia? Osta verkkokurssi nähdäksesi piilotetun sisällön.